De mp3-winkel herbergt een kleine 2,3 miljoen nummers van 180.000 artiesten, waaronder songs van labels EMI en Universal en zo'n 20.000 onafhankelijke labels. De nummers hebben een kwaliteit van 256 kbps.

De standaardprijs voor een drm-vrije mp3 is 99 dollarcent, maar top 100-songs kosten slechts 89 dollarcent en complete top 100-albums zijn voor 8,99 dollar verkrijgbaar. De prijzen zijn concurrerend, vergeleken met die van Apple's muziekwinkel. In de iTunes Music Store kost een vergelijkbaar muziekbestand, een 256 kbps aac-bestand zonder drm, 1,29 dollar. Muziek in deze kwaliteit en zonder drm, is bij iTunes echter alleen beschikbaar bij EMI-nummers.

Daar staat tegenover dat iTunes op dit moment meer dan zes miljoen nummers aanbiedt, bijna drie keer zoveel als Amazon. Dat komt onder andere doordat Apple ook nummers van de twee andere grote platenmaatschappijen, Sony BMG en Warner aanbiedt. Nummers van deze labels zijn echter weer niet drm-vrij verkrijgbaar via iTunes.

Naast iTunes heeft Amazon nog een andere geduchte concurrent: zichzelf. Ars Technica nam de proef op de som en meldt dat de 'ongecomprimeerde cd' Wilson Philips Greatest Hits op Amazon te koop is voor 11,98 dollar 'een hele cent goedkoper dan de gecomprimeerde cd-download'.

Individuele nummers kunnen direct naar de harde schijf gedownload worden. Voor het downloaden van volledige albums is het gebruik van Amazon's downloadprogramma vereist, dat beschikbaar is voor Windows en Mac OS X. Amazon heeft al aangekondigd binnenkort ook met een Linux-versie te komen.

Muzieknerds

Jeff Reguilon en Alan Wiley van de nieuwe muziekdienst van Amazon verklaarden zelf "muzieknerds te zijn die van koopjes houden en in staat willen zijn digitale muziek uit te wisselen tussen computers, draagbare spelers en cd-r's". "Dus", zegt het tweetal, "hebben we een plek gemaakt waar we zelf zouden willen winkelen."

Er zijn wel enkele beperkingen, zo kunnen kwijtgeraakte bestanden niet opnieuw zonder betaling gedownload worden. Bovendien verbiedt de 'niet exclusieve, niet overdraagbare' licentie het doorverkopen en uitlenen van de bestanden – iets dat met fysieke cd's wel mag.

De eerste reacties op de komst van de muziekwinkel zijn overwegend positief. Lezers van blogsite Boingboing.net bijvoorbeeld, zien de nieuwe dienst als een van de weinige serieuze concurrenten voor iTunes, vanwege het mp3-formaat en de weinige gebruiksrestricties. Een enkeling meent dat de winkel tot een afname van piraterij zal leiden. "Het idee dat je voor ongeveer een dollar een drm-vrije song kunt kopen die op elk apparaat is af te spelen, is veel verleidelijker dan minuten op p2p-sites zoeken of iemand een bepaald lied aanbiedt."