Deze week is het precies een jaar geleden dat de Postbank enkele keren achter elkaar onderwerp was in oplichtersmailtjes.

Begin juni 2005 ontvingen veel Nederlandse internetters een Engelstalig mailtje waarin gevraagd werd inloggegevens van Postbank internetbankieren op te geven. Van dit mailtje zijn er bijna tien miljoen verstuurd, zo bleek destijds uit statistieken van beveiligingsbedrijf Cleanport.

De Postbank kreeg na die poging tot oplichting 'enkele duizenden reacties'. Daarna volgde nog enkele phishing-pogingen met Nederlandstalige mailtjes. De bank heeft in juli vorig jaar aangifte gedaan van oplichting en computercriminaliteit.

Het duurde echter enige tijd voordat duidelijk was wie de zaak zou oppakken; het parket in Amsterdam waar de bank is gevestigd of het Parket Generaal in Den Haag. Uiteindelijk is het Amsterdamse Parket op het onderzoek gezet.

Het spoor wijst in de richting van Rusland, zo weet een woordvoerder van het Parket Amsterdam te melden. "Er zijn nog geen verdachten in het vizier. Het onderzoek heeft tot dusver uitgewezen dat de mailtjes waarschijnlijk vanuit Rusland zijn verstuurd. Wij hebben nu een rechtshulpverzoek uitstaan in Rusland. De resultaten van dit rechtshulpverzoek worden (helaas) niet binnen afzienbare tijd verwacht."