De zogeheten 'near-threshold voltage processor' (codenaam Claremont) kan zo enorm terugschakelen dat hij kan worden gevoed door een bescheiden hoeveelheid zonne-energie. De chip kan - bij licht gebruik of in idle-staat - toe met slechts 10 mW (milliWatt) aan vermogen. Dat haalt de x86-processor uit een zonnecel ter grootte van een ouderwetse postzegel, schrijft PCworld.

Licht van bureaulamp

Daarbij is niet eens fel zonlicht nodig; Intel demonstreert de chip aangedreven door het schijnsel van een bureaulamp. Het is onbekend of er is bijgedragen door de aanwezige podiumverlichting bij de presentatie op Intels ontwikkelaarsconferentie IDF. Deze technologie maakt volgens Intel instant wake-up voor elektronica mogelijk, en rekenkracht ('intelligentie') voor batterijloze apparaten.

Intel-ceo Paul Otellini zei wel dat dit slechts een tech-demo is en dat er geen plannen zijn om 'solar powered computing' daadwerkelijk in producten uit te brengen. Tenminste, “nog geen plannen, maar het is een duidelijke verklaring van de richting en mogelijkheden van wat we kunnen doen met onze transistortechnologie", schrijft de Britse ict-nieuwssite The Inquirer op uit Otellini's mond.

Oude Pentium-core

Claremont is in wezen een oude Pentium-processor, maar dan voorzien van verbeteringen voor een flink verhoogde efficiency qua energieverbruik. De chipdemonstratie in een test-pc met ook speciaal dd3-geheugen is gedraaid op zowel Windows als Linux, met de oude pc-game Quake. In de video hieronder is de Windows-variant van die klassieke MS-DOS-game te zien. Intel heeft de Pentium-core ook al gebruikt in de multicore grafische processor Larrabee, die later is geschrapt.

Intel showt zijn extreem zuinige processor: