De drie bedrijven demonstreerden de technologie afgelopen dinsdag op de Snapdragon Technology Summit in Maui. De eerste dag van de conferentie was geheel gewijd aan 5G en er werd een prototype 5G getoond die verbinding maakte met een prototype 5G-netwerk. Daar werd een snelheid bereikt van 470,4 Mbps oftewel 58,8 MB/s.

Hieronder de demonstratie zoals we die van de week zagen:

Helaas moet je deze demo met een stevige korrel zout nemen en kun je jezelf een aantal belangrijke vragen stellen als je zelf volgend jaar aan de slag gaat met 5G: Wie bezit het netwerk? Welk apparaat gebruik je voor downloads? Hoe ver ben je verwijderd van de zendmast? Is er netwerkcongestie? deze factoren zijn allemaal van invloed op wat in de praktijk mogelijk is.

Op de volgende pagina: Wat we zelf al merkten met onze korte test.

Hoewel de ontwerpspecificatie van de International Telecommunications Union een knallende downloadsnelheid van 20 Gbps noemt, wordt deze bandbreedte gedeeld door duizenden tot miljoenen apparaten die allemaal verbinden en loskoppelen en dat is van invloed op de praktijkprestaties.

In de demo zagen we hoe in andere tests hoe een bestand van 1 GB in 34 seconden werd binnengehaald. Dat is een duidelijke indicatie dat snelheden nogal kunnen variëren. Toen we een tweede Moto Z3 hadden gevonden om daar snelheidtests op uit te voeren, bemerkten we veel lagere snelheden, zoals je hier ziet:

Volgens personeel van telco Verizon was de demonstratie ook alleen bedoeld om te laten zien dat de technologie werkt.

Hierna: De gebruikte 5G-module voor de Moto Z3.

Het Verizon-netwerk in de demo gebruikte back-endapparatuur van Ericsson en we nemen aan dat de hardware was geoptimaliseerd voor de beste ervaring op de demo. Maar de smartphone zelf was interessant: het was de modulaire Moto Z3 en de MotoMod was een 5G-addon die op de achterkant van het toestel klikt.

Die hebben we in het verleden wel eens bekritiseerd als een gimmick omdat het nou eenmaal een zeer aparte niche-toepassing is met een onboard Snapdragon 855, Qualcomm's dedicated X50-modem en een 200o mAh-accu aan boord. Er zitten tien speciale antennes in en is geoptimaliseerd voor hoge frequenties in de 5G-spectrumruimte. Deze MotoMod wordt overigens niet uitgebreid met ondersteuning van lagere frequenties die worden gebruikt voor lagere snelheden en een groter bereik.

Op de laatste pagina: En nu?

De MotoMod is overigens nog niet verkrijgbaar. Hij komt ergens begin 2019 uit, maar Motorola zwijgt verder over de precieze datum en prijs van de 5G-module.

Voor meer over 5G in 2019 gaan we in op de onmogelijkheden tot tenminste 2020 in ons eerdere artikel deze week: 4 redenen om 5G-smartphones nog even te negeren

Analist Carolina Milanesi van Creative Strategies denkt dat we ons blindstaren op de snelheid en dat dit niet de relevante factor is. In plaats daarvan moet 5G doen voor apparaten onderweg wat wifi deed voor apparaten thuis: alles met elkaar verbinden. "Maar dat zien consumenten nog niet, omdat eigenlijk een referentiekader ontbreekt."

Uitrol

We weten dat 5G heel voorzichtig zal uitrollen. In Nederland draaien een paar heel beperkte pilots van verschillende providers. In de VS probeert Verizon de trend die we zagen bij 3G en 4G/LTE te ontlopen door een vliegende start te maken.

Dus kun je 58,8 Mbps verwachten op je smartphone als 5G landelijk is uitgerold? Waarschijnlijk niet, maar je krijgt hopelijk wel een stevige snelheidsboost.