President George W. Bush oefent grote druk uit op het Amerikaanse Congres om immuniteit te verlenen aan de telecombedrijven die na de terreuraanslagen van 11 september hun netwerk openstelden voor de veiligheidsdienst National Security Agency (NSA). De telecomaanbieders deden dat zonder dat daar een wettelijke basis voor bestond.

Vorig jaar onthulde USA Today dat de grootste Amerikaanse telecombedrijven meewerken aan een NSA-programma voor het verzamelen van informatie over het belgedrag van tientallen miljoenen Amerikanen. De veiligheidsdienst weet daardoor precies wanneer, hoe lang en naar wie de klanten van de grootste Amerikaanse telco's bellen.

Voor klanten en burgerrechtenactivisten was dit nieuws aanleiding om rechtszaken aan te spannen tegen de telecomaanbieders. Daarbij eisen ze forse schadevergoedingen.

Koehandel

Bush wil de telecombedrijven nu te hulp te schieten, zo meldt CNet. "De bedrijven die meenden dat ze hielpen bij het beschermen van onze natie na de aanslagen van 11 september, moeten worden beschermd tegen schadeclaims van miljarden dollars", zo verklaarde de president woensdag tegenover verslaggevers.

Het verlenen van immuniteit aan de telecomaanbieders dreigt nu inzet te worden van een complexe koehandel tussen het Witte Huis en het Congres. Gaat het Congres, dat in handen is van de Democraten, niet akkoord met Bush' wens, dan weigert de president zijn handtekening te zetten onder een nieuwe wet die Amerikaanse burgers meer bescherming moet bieden tegen al te grote inbreuken op hun privacy.