McCain deed zijn opvallende uitspraak vorige week tijdens de 'D: All things digital'-conferentie van de Wall Street Journal. In een podiuminterview legde de republikein uit hoe hij zijn regering zou samenstellen. "Neem de persoon in Amerika die succesvol is en verstand van zaken heeft, en vraag diegene om het land te dienen", aldus McCain.

Gevraagd naar namen, noemde McCain onder andere Cisco-topman John Chambers en Fedex-baas Fred Smith. McCain verklaarde dat hij 'een lange lijst kon opnoemen' en na een korte stilte voegde hij toe '…Steve Ballmer'. Journalist Kara Swisher kreeg de lachers op haar hand toen ze verbaasd opmerkte 'Steve Ballmer als minister van Binnenlandse Zaken zeker?'. McCain toonde zich vervolgens van zijn humoristische kant met de opmerking 'Misschien als ambassadeur in China, dat zou goed zijn'.

Ballmer staat niet bekend als diplomatiek. In 2005 zou hij een stoel weggegooid hebben terwijl hij riep 'Ik ga Google vermoorden'. De uitbarsting was een reactie op een ontwikkelaar die vertelde naar de zoekgigant over te stappen.

Ballmer weigerde commentaar op de uitspraak van McCain, zo meldt Computerworld, maar een woordvoerder van Cisco-ceo Chambers liet weten dat zijn baas zich 'vereerd' voelde. Toch zou Chambers bedanken voor het baanaanbod, omdat hij net aan Cisco heeft toegezegd nog drie tot vijf jaar te blijven. Chambers bekleedde al eerder functies in het publieke bestuur, onder de huidige president en zijn voorganger Clinton. Ballmer heeft geen ervaring in de publieke sector.