Het zal de internetter niet zijn ontgaan: sinds deze zomer woedt er op de Nederlandse breedbandmarkt een ware slag om de gunst van de abonnee. Provider Zon nam in augustus de aftrap met een 512 Kbit adsl-verbinding (Breedband Family via Versatel) voor 39 euro, een stuk goedkoper dan KPN Mxstream Basic dat 52 euro kostte. Kort daarna kwam KPN met een nieuwe abonnementsvorm, ADSL Lite voor 34,95 euro. Deze afgeslankte versie van Mxstream Basic biedt een gehalveerde downloadsnelheid van 256 Kbit per seconde en een gehalveerde uploadsnelheid (64 Kbit). PC Magazine heeft nu in samenwerking met Speedtest de goedkope pakketten op de meetbank gelegd en ze op prijs-kwaliteitverhouding vergeleken. Ondanks de prijzenslag zijn KPN's laagste adsl-tarieven nog steeds aan de hoge kant, zo concluderen de onderzoekers.

Weinig afwijkingen

In de snelheidstests worden de snelheden van de Lite-abonnementen van XS4ALL, Wanadoo, HCCNet en Planet Internet met elkaar vergeleken. Verder worden deze KPN-pakketten naast Zon Breedband Family via Versatel gelegd. De snelheden op de KPN-infrastructuur vertonen weinig onderlinge afwijkingen: 25 Kbyte per seconde downloadsnelheid, ongeveer drie keer zo snel als internetten via een analoog modem. De prijs-kwaliteitverhouding van de afgeslankte KPN-abonnementen is minder goed dan de duurdere adsl-variant, die in januari ook nog eens gratis vijftig procent in snelheid omhoog gaat. Ook in vergelijking met het Breedband Family pakket van Zon trekt de Adsl Lite-gebruiker aan het kortste eind, zo blijkt uit het onderzoek.

Lite presteert slecht

Waar de diverse Lite-pakketten gemiddeld niet verder komen dan 25 Kbyte per seconde voor zo'n 30 euro per maand, krijgt de abonnee van Zon Breedband Family voor 39 euro een snelheid van ruim 53 Kbyte per seconde. De Zon-abonnee krijgt dus ongeveer 40 procent meer Kbyte/sec per euro. Ook ADSL Basis (het oude Mxstream Basic) is in verhouding voordeliger met 52 Kbyte per seconde voor 47 euro. Van de vier ADSL Lite-aanbieders heeft Wanadoo de beste prijs-kwaliteitverhouding, omdat deze provider de abonnementskosten in het eerste contractjaar heeft verlaagd naar 29 euro per maand. Tiscali (dat adsl via KPN én concurrent BabyXL aanbiedt) stunt momenteel met zes maanden gratis adsl, maar heeft nog niet voldoende klanten om meetresultaten te scoren. De uitgebreide testresultaten worden in het novembernummer van PC Magazine gepubliceerd.