De eerste resultaten van de prijsdaling zullen dit jaar al merkbaar zijn in de vorm van meer opslagcapaciteit voor o.a. SD-kaarten en USB-sticks,

maar ook SSD's (solid-state discs) in notebooks zullen aanzienlijk dalen in prijs.

75 procent prijsdaling

De prijs van 4G bit SLC (single-level cell) NAND flashgeheugenchips is 73 procent gedaald sinds de recordhoogte in augustus 2007. Toen kostte een dergelijke chip nog 18 dollar 50, inmiddels dus nog maar 4 dollar 96. De prijs van een 4G bit MLC (multi-level cell) NAND flashchip is procentueel nog iets sterker gedaald met 75 procent, naar 2 dollar 23 in vergelijking met 8 dollar 85 vorig jaar.

Het verschil tussen SLC en MLC zit in de kosten en de levensduur. Normaliter kost SLC drie keer zo veel als MLC en heeft het een levensduur van 100 duizend schrijfbewerkingen. MLC heeft een levensduur van slechts 10 duizend schrijfbewerkingen.

128 GB SSD's

Zowel Toshiba als Samsung hebben nieuwe SSD's ontwikkeld van 128 GB, gebaseerd op MLC NAND, bedoeld voor gebruik in notebooks. De nieuwe SSD's kosten veel minder, waardoor het voor de consument veel aantrekkelijker wordt volgens Jim Elliott, hoofd flash marketing bij Samsung: "Met 128 GB geef je consumenten het soort opslagcapaciteit dat ze verwachten van een notebook".

Om de problemen met de, voor notebooks, betrekkelijk korte levensduur te omzeilen hebben beide bedrijven controllerchips gebruikt om de schrijfsessies te verspreiden over de schijf. Zo wordt voorkomen dat een bepaald gedeelte van de schijf sneller slijt.

75 procent prijsdaling

De nieuwe, op MLC gebaseerde schijven, vormen een belangrijke stap in de toekomst voor SSD's, die langzaam maar zeker de concurrentie aan kunnen met harde schrijven (HDD). Één van de voordelen van HDD was immers altijd dat dit opslagmedium veel meer opslagcapaciteit bood dan SSD's, maar dit voordeel lijkt nu langzaam verleden tijd te worden. Naast het nadeel van de opslagcapaciteit hebben SSD's namelijk juist veel voordelen ten opzichte van HDD's; ze zijn lichter, robuuster, vragen minder energie, zijn geruisloos en stellen een computer in staat om veel sneller informatie te benaderen na het opstarten.

De hoge prijs van dit opslagmedium zorgde er echter lange tijd voor dat SSD's voornamelijk werden gebruikt in laptops, omdat consumenten binnen die markt bereid zijn om meer te betalen voor betrouwbaarheid en prestatie.

Innovatie

De prijsdaling van de geheugenchips zal op korte termijn echter ook wat andere veranderingen met zich meebrengen, vooral op het gebied van draagbare apparaten. Zo wordt verwacht dat een opslagcapaciteit van 8 GB dit jaar standaard zal worden voor draagbare multimedia apparaten. Daarbij worden steeds meer mobiele telefoons voorzien van slots voor multimediakaartjes, om de markt voor het downloaden van content als films, games en software via de mobiele telefoon te bevorderen.

Daarbij ontstaan er ook geheel nieuwe toepassingen, zoals de Flip video camera die onlangs is verschenen. Voor 119 dollar 99 kunnen gebruikers deze camera kopen, die NAND flashgeheugen gebruikt voor het opslaan van 30 minuten aan videomateriaal.