De Japanse elektronicaproducent heeft de prijzen voor zijn e-bookreaders vorig kwartaal al verlaagd. De concurrentie reageert nu pas. De Amerikaanse boekenwinkelketen Barnes&Noble verlaagt de prijs voor zijn Nook van 260 naar 200 dollar. Daarnaast komt het met een goedkoper wifi-model (150 dollar). De reguliere Nook komt met een 3G-verbinding.

Haasje over

Online boekhandel Amazon heeft direct hierna de prijs voor zijn e-reader Kindle verlaagd. Het duikt net 10 dollar onder de prijs van de Nook. Voorheen kostte de 3G e-reader van Amazon nog 260 dollar, nu dus 190. De wifi-uitvoering van de Nook is echter de goedkoopste.

De concurrentiestrijd is nu verworden tot een prijsoorlog. Opvallend genoeg is dit mede ingegeven door de populaire iPad, terwijl die tablet van Apple juist flink duurder is dan reguliere e-readers. Het instapmodel met alleen wifi kost 500 dollar. De iPad vervult echter meer functies dan alleen die van leesapparaat voor e-books. De upsell-mogelijkheden van e-books maken de e-reader tot een prijsdumpartikel voor de aanbieders. Zij hopen om, net als Apple met zijn iTunes Music Store of de App Store voor de iPhone en iPad, te verdienen ná (en door) de eerste verkoop van de hardware.

Klein, maar groeiend

De markt voor de elektronische boekenlezer wil nog niet bepaald vlotten. Zowel de verkoop van de apparaten zelf als de verkoop van e-books daarvoor loopt niet storm. In maart dit jaar waren er volgens marktmeter Gfk 37.000 e-readers verkocht in Nederland, waarvoor gemiddeld 3 boeken per stuk zijn gekocht. Begin deze maand lag het aantal verkochte e-readers op 50.000 en is het boekengemiddelde volgens het onderzoeksbureau gestegen naar 4 exemplaren per e-reader.

De fabrikanten maar ook webwinkels als Bol.com zijn optimistisch over de vooruitzichten. De komst van de iPad, die ook dienst kan doen als e-reader, zal de markt verder aanzwengelen, verwacht Gfk. Die voorspelt dat eind dit jaar 250.000 Nederlands een e-reader bezitten. Bol.com verwacht dit jaar 250.000 tot 400.000 e-books te verkopen. Tot op heden zijn er bij die webwinkel 54.000 stuks over de digitale toonbank gegaan.