De nieuwe eigenaar van MySQL schuift de open source-database op naar hogere regionen. Het doet dat door de twee goedkopere opties voor officiële support te schrappen, en een nieuwe high-end optie toe te voegen. Hierdoor verdubbelt effectief de prijs voor eenvoudig MySQL-gebruik met support.

Vanaf 2000 dollar

Een jaar ondersteuning voor de database kost nu minstens 2000 dollar. Die 'standard support' vervangt de 'basic'- en 'silver'-opties van Sun Microsystems die MySQL had opgekocht. De prijzen voor die twee geschrapte support-constructies bedroegen respectievelijk 599 en 1999 dollar.

Boven de nieuwe standaardoptie staat 'enterprise', wat 5000 dollar per jaar kost. Daar weer boven staat de nieuwe high-end optie 'MySQL Cluster carrier grade edition', die 10.000 dollar kost voor een jaar support. Voorheen kostte de duurste optie (het boven 'gold' staande 'platinum') 4999 dollar, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

Oracle maakt hiermee de vrees van open source-voorstanders waar dat het de concurrerende database MySQL duurder maakt of zelfs de voet dwars zet. Huidige klanten worden sinds afgelopen maand geïnformeerd dat er wijzigingen op stapel staan. Daarbij heeft Oracle nog geen prijzen bekend gemaakt, maar wel aangegeven dat meerjarige contracten vereist zijn. Klanten zijn kortingen voorgehouden als ze meteen tekenen en vooruit betalen. The Register heeft daar ook melding van gedaan.

Functie- en processorlimieten

De nu geldende drie support-opties verschillen niet alleen qua support-levels, zoals consultingdiensten en 'tuning' van het prestatieniveau. Oracle voegt ook onderscheid toe qua aanvullende features, zoals een monitoring-tool en live back-up (voor back-uppen terwijl de database gewoon doordraait). Enkele van die zwaardere features zijn ook alleen verkrijgbaar in de commerciële uitvoeringen van MySQL, stelt Oracle.

Al deze prijzen gelden per server en dan alleen voor machines met maximaal vier processors. Voor servers met vijf of meer cpu's worden contracten op maat gemaakt.