De verhoging heeft diverse redenen. "De verbetering van de kwaliteit van het aanbod", aldus een mededeling op de website. Ook 'Het stimuleren van een lagere startprijs, wat resulteert in meer biedingen en een hogere verkoopprijs' ligt ten grondslag aan de verhoging. De plaatsingskosten voor producten onder de 1,99 euro blijft 10 cent. Producten tussen de 2 en 4,99 euro kosten vanaf 22 augustus 20 eurocent om te plaatsen. Voorheen was dat 15 cent. De plaatsingskosten voor duurdere producten zullen verdubbelen.

Eigenaren van zogeheten Ebay-winkels kunnen een verandering in het commissiesysteem van de veilingsite tegemoet zien. De exacte veranderingen zijn terug te vinden bij de mededelingen van Ebay.

Bizar

"Ik liep al een tijdje te twijfelen of ik het nog wel zo leuk vond om te blijven verkopen op eBay", schrijft verkoopster Nathalie op het Ebay-forum. "De prijsverhogingen worden mij nu te bizar, zeker voor mijn winkel! Dit geeft voor mij de doorslag dat ik hier binnenkort zeker mee ga stoppen."

Oscar Diele van Ebay: "We hebben twee soorten veilingen. Er zijn de plaatsingen die zeven tot tien dagen staan en er zijn de winkels. De winkels zijn een redelijke risicovrije manier om producten met een langere looptijd aan te bieden tegen relatief lage plaatsingskosten."

Diele stelt veel klachten te hebben ontvangen over de winkels op Ebay. "We hebben de afgelopen periode een flinke toename gezien van laaggeprijsde objecten bij de winkels. Daar hebben we veel klachten over gehad van zowel kopers als verkopers. Het grote aanbod van laaggeprijsde objecten zorgt ervoor dat veel mensen niet vinden wat zij zoeken door de vele, irrelevante zoekresultaten."

Klachten

Ook verkopers hebben de nodige kritiek, zo weet Diele: "Items van verkopers die gebruikmaken van de normale plaatsingen worden overspoeld door de laaggeprijsde objecten. Dergelijke plaatsingen zijn het dna van Ebay. Mede om de kwaliteit te verbeteren en mensen te stimuleren gebruik te maken van de zeven tot tien dagen-veilingen zijn we tot de prijsverhogingen overgegaan."

Gebruiker Caro gelooft niet in de argumenten. "Niet te geloven, en wat een onzinargument dat de koper door het te grote aanbod van winkelobjecten het overzicht kwijt is. De andere veilingsites zullen van deze nieuwe maatregel profiteren."

De verkopers zijn inmiddels een online petitie gestart. Deze is tijdens dit schrijven 26.475 keer ondertekend.