Een verbinding van 20 Mb/s kost bij XS4All bijvoorbeeld 55 euro per maand en bij @home moet er voor dezelfde snelheid 70 euro neergeteld worden. Terwijl 20Mb/s inclusief telefoniea bij Alice, Telfort en Tele2 30 euro per maand kost.

Volgens marktonderzoeker Kamiel Albrecht van onderzoeksbureau Telecompaper heeft dit eerste plaats te maken met de exploitant van het netwerk. Een provider, zoals bijvoorbeeld KPN, bezit een eigen netwerk en kan een lagere prijs berekenen dan een provider die capaciteit moet inkopen. De prijs van 20Mb/s werd volgens de analist door bijvoorbeeld KPN eerst hoog gehouden omdat er weinig vraag naar was.

Geld verdienen met telefonie

"Totdat ze met Telfort de markt op gingen, toen zijn ze gewoon meegegaan met de markt." Volgens Albrecht merkte KPN dat de snellere abonnementen bij Alice goed liepen. "Het kan aangeboden worden voor die prijs zonder dat ze er waarschijnlijk heel veel winst op maken. Maar ze verliezen er ook niet echt op", vermoedt de researchanalist. Ze verdienen geld met de telefoniepaketten die vaak verkocht worden samen met het internetabonnement.

De prijsverschillen tussen de verschillende providers liggen ook aan het aangeboden serviceniveau. Telfort en XS4All vallen beide onder de paraplu van KPN. "Bij XS4All is het zo dat ze heel veel extra diensten aanbieden. De service is bij XS4All echt beter dan bij andere providers", aldus Albrecht, die toevoegt dat er voor die extra service ook betaald moet worden.

Verschillen niet verbazingwekkend

De prijsverschillen verbazen de analist niet echt. Er is volgens hem namelijk ook nog een groot verschil tussen kabelaars en dsl-aanbieders. "Het is heel moeilijk te verkopen aan de consument, maar de snelheden die de kabelaars bieden is veel constanter. Die kunnen door hun technologie veel constantere downloadsnelheid aanbieden", legt Albrecht uit.

Gemiddeld is de snelheid van kabel volgens de analist veel hoger dan die via dsl. De beloofde 20Mb/s moet bij een dsl-verbinding meer gezien worden als een piek. "Meestal zit je daar wel onder", aldus Albrecht. Ondanks dat het bij de kabelaars duurder is, wordt het voor die bedrijven moeilijk om uit te leggen dat de kwaliteit hoger ligt."

Het prijsverschil blijft voorlopig bestaan zo denkt Albrecht. "In eerste instantie wel, tenzij blijkt dat dsl opeens heel veel klanten wint en kabelaars gaan verliezen." Dan zullen de kabelaars gedwongen zijn de prijzen te verlagen, aldus de analist.