Verder is nu officieel bekendgemaakt dat Azure in november op de markt komt. Ceo Steve Ballmer had eerder dit jaar al laten vallen dat het cloudplatform van zijn bedrijf in die maand uit zal komen. De officiële lancering gebeurt op de Professional Developers Conference (PDC).

Azure is op die bijeenkomst een jaar geleden juist aangekondigd door cto Ray Ozzie. Analisten voorspelden toen een flinke groeimarkt voor dat Microsoft cloud-aanbod. Met name kleine en middelgrote bedrijven zouden de komende jaren en masse overstappen, stelt analist Frank Gillett van onderzoeksbureau Forrester.

Betalen naar gebruik

Het komende cloud-aanbod omvat naast Windows Azure ook een webuitvoering van Microsofts relationele database SQL en .NET Services voor de connectiviteit en interoperabiliteit. Via laatstgenoemde kunnen andere applicaties aanhaken op het cloud-besturingssysteem en de cloud-database.

Bob Muglia, president van Microsofts divisie voor serversoftware en tools, heeft de plannen voor Azure uiteengezet op de Worldwide Partner Conference die deze week plaatsvindt in New Orleans. De topman legt uit dat gebruikers voor Azure betalen naar gebruik. Dat wordt gemeten op basis van het aantal service-uren, de gebruikte opslagruimte, de verbruikte bandbreedte en een bulkbedrag voor de informatieuitwisseling tussen applicaties.

Microsoft rekent 12 dollarcent per uur voor rekenkracht (compute), 15 dollarcent per GB opslag, en 10 dollarcent per 10.000 storagetransacties. Netwerkverbruik kost 10 tot 15 dollarcent per GB. Gebruik van de SQL Azure-database kost 9,99 dollar voor de basale webuitvoering die ruimte biedt tot 1 GB, en 99,99 dollar voor de Business Edition die tot 10 GB gaat.

Ook via partners

Dit prijsmodel geldt voor eindgebruikers en voor partners. Microsoft draait Azure namelijk zelf, maar wil het ook via het kanaal in de markt zetten. Partners kunnen daarbij aanvullende diensten en functies bieden. Die bedrijven kunnen ook in aanmerking komen voor kortingen en speciale promotieacties. Leden van het Microsoft Partner Network krijgen een aanvullende korting van 5 procent.

Gebruikers en partners kunnen ook korting krijgen als ze tekenen voor een halfjaarabonnement op de cloud-dienst. Microsoft rekent dan 15 tot wel 30 procent minder, afhankelijk van het gebruik. Verbruik dat boven bepaalde limieten komt, wordt gefactureerd voor de reguliere tarieven. Softwareleverancier die lid zijn van MSDN (Microsoft Developer Network) krijgen ook toegang tot testomgevingen binnen Azure.

Microsoft host zelf

In maart dit jaar is al bekend geworden dat Microsoft de cloud-uitvoering van Windows Server zelf draait, in zijn eigen datacenters. Het is daarvoor bezig om in rap tempo nieuwe datacenters uit de grond te stampen. Microsoft wil de komende jaren de capaciteit daarvan vervijftienvoudigen.

Azure wordt dus niet als product geleverd, aan partijen die er dan zelf cloud-diensten mee kunnen aanbieden of voor zichzelf kunnen draaien. Senior director Steven Martin van Microsoft meldde toen dat enkele functies van Azure op termijn wel worden overgeheveld naar Windows Server. Zo komen de innovaties toch wel terecht bij de klant, stelt hij.

Bron: Techworld