Mozilla Labs werkt al geruime tijd aan Prism en heeft de bèta van versie 1.0 vrijgegeven als openbare download. De software is beschikbaar als toevoeging voor Firefox of als op zichzelf staande applicatie. Prism haalt webapplicaties zoals Gmail uit de browser en biedt die dan als ogenschijnlijk reguliere desktopapplicatie.

Prism geeft webapps eigen posities op de taakbalk (of dock in OS X) en kan meldingen weergeven via de systeemtray. Verder kunnen gebruikers instellingen per webapplicatie opgeven. Ingevoerde gebruikersnamen, wachtwoorden en surfgeschiedenis zijn dan ook per webapp te wissen, in plaats van meteen voor alle sites in de browser.

Google Gears

Google heeft zijn webbrowser Chrome al voorzien van een soortgelijke functie. Het heeft die browser van begin af aan gebouwd met die mogelijkheid in gedachten. Het internetbedrijf gebruikt daarvoor het eigen Google Gears. Gears is ook beschikbaar als extensie voor Firefox, Internet Explorer en Safari.

Daarnaast maakt Gears het mogelijk sommige webapplicaties offline te gebruiken. Zodra de pc (of smartphone met IE Mobile of Opera Mobile) weer online is, synchroniseert de software de lokale data met de eigenlijke webapplicatie. Mozilla werkt nog aan offline-functionaliteit voor Prism.