Edward Snowden, de klokkenluider rond het PRISM-spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, is zondag vanuit Hong Kong aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou. Hij zou dat uit vrije wil en op legale manier hebben gedaan, stelt de regering in Hong Kong. Snowden zou vanuit Moskou willen doorreizen naar Ecuador. In dat land wil hij politiek asiel aanvragen, meldt de minister van buitenlandse zaken van Ecuador.

Hij zou hierover volgens Reuters een ontmoeting met de ambassadeur van Ecuador hebben gehad in het hotel bij de Moskouse luchthaven. Ecuador verleent momenteel al een jaar lang onderdak aan Julian Assange van Wikileaks in zijn ambassade in Londen.

Arrestatiebevel

Volgens de regering in Hong Kong had de VS een arrestatiebevel gestuurd, maar voldeed die niet aan alle juridische vereisten, waardoor Snowden nog vrij was om te gaan en staan waar hij wilde. Snowden dook na zijn opzienbarende onthullingen over de Amerikaanse en Britse internetspionagepraktijken onder in Hong Kong. In het uitleveringsverdrag tussen de VS en Hong Kong staat overigens iemand niet hoeft te worden uitgeleverd om politieke overtredingen en spionage zou daar onder kunnen vallen.

Dertig jaar cel

De Amerikaanse justitie heeft zaterdagochtend de aanklacht tegen Snowden bekendgemaakt. Volgens Justitie heeft hij zich schuldig gemaakt aan het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen.

In totaal kan Snowden dertig jaar cel krijgen. Voor elk van de drie overtredingen staat een maximumstraf van tien jaar. De aanklacht, die al dateert van 14 juni, is gedaan in het district van de staat Virginia, waar Snowdens ex-werkgever Booz Allen Hamilton is gevestigd. Dat bedrijf werd door de NSA ingehuurd.