Gemiddeld besteden werknemers 3,9 uur per week aan privé-surfen, e-mailen en bellen. Vorig jaar was dat nog 4,4 uur. Van de tijd die voor persoonlijke doeleinden wordt gebruikt, gaat 1,7 uur per week op aan privé-surfen, 1,3 uur per week aan e-mailen en 0,9 uur aan bellen. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse ICT-Barometer van Ernst & Young.

Volgens Ernst & Young is het niet onlogisch dat, ondanks het invoeren van regels over privé-surfen, er geen echte grote daling is te zien in het privégebruik van internet onder werktijd. "Er lijkt een status-quo te bestaan tussen werkgever en werknemer. Niet onlogisch, er wordt immers ook steeds meer in privétijd gewerkt", aldus de onderzoekers.

Meer dan de helft van de bedrijven (56 procent) heeft wel regels ingesteld rond het privégebruik van de internetverbinding. Deze regels bestaan onder meer uit het blokkeren van de toegang tot bepaalde sites. Bij driekwart van de bedrijven tot twintig werknemers zijn er geen regels omtrent het privé-gebruik van internet. Ook de overheidssector loopt achter met het invoeren van regelgeving en de controle hierop.

De cijfers van Ernst & Young zijn gebaseerd op interviews met 598 directeuren en managers uit het Nederlandse bedrijfsleven.