YaCy is een project van de Free Software Foundation Europe (FSFE), een activistische organisatie die een open, vrij en anoniem internet nastreeft. De bedoeling is dat met Yacy, in tegenstelling tot conventionele zoekmachines als Google, Yahoo en Bing anoniem gezocht kan worden.

Peer-to-peer zoeken

In plaats van verbinding te maken met een centrale server installeren YaCy-gebruikers de zoekmachine op hun computer. "De zoekresultaten komen van een netwerk dat op dit moment bestaat uit 600 onafhankelijke peers", aldus de initiatiefnemers in een persbericht. Elke YaCy-installatie is een radertje in een groot zoeknetwerk.

De werking van Yacy, klik voor groot. Meer screenshots bij Yacy.

Op de lokale computer worden individuele zoekindexen en rankings aangemaakt, zodat de zoekmachine relevantere resultaten toont naarmate de tijd vordert. Ook is het mogelijk om op maat gemaakte zoekportals te maken.

Versleutelde zoektermen

De zoektermen worden versleuteld verstuurd over een gedistribueerd netwerk. "In tegenstelling tot een conventionele zoekmachine is YaCy ontworpen om de privacy van de gebruiker te beschermen." Volgens Michael Christen, de projectmanager van YaCy is zoeken op internet zeer cruciaal, en de controle daarover moet terugkomen bij de gebruikers.

Versie 1.0 is af en te downloaden voor GNU/Linux, Windows, en OS X. De FSFE is op zoek naar vrijwilligers die willen meesleutelen aan het project. Op dit moment worden er ongeveer 130.000 zoekopdrachten per dag uitgevoerd via Yacy. Er staat ook een demoversie online.

In onderstaande video een technische uitleg over de werking van de p2p-zoekmachine.