Bezoekers moeten zich volgens de organisatie vooral op maatschappij richten. Volgens CCC-voorman Tim Pritlove is de verschuiving van focus precies dat wat de hacker kenmerkt. Hij is geen crimineel, maar meer bezorgd, gedreven, boos en niet van plan zich te laten stoppen.

Toch is niet alles even idyllisch als de voorman het voorstelt, want hij verzoekt nadrukkelijk de ethiek hoog te houden. Daarbij verwijst hij naar een incident vorig jaar waar 18000 websites werden beklad.

Noodzakelijk

Tijdens de keynote benadrukt Joichi Ito, eigenaar van de blogdiensten Technorati en Six Apart, dat het hebben van een open netwerk meer waarde geeft dan het bieden van kennis. Hij wijst erop dat de democratie wordt gestuurd door debatten die in de openbaarheid plaatsvinden: "Als je de discussie wint dan verandert er iets."

Volgens Ito komt de bedreiging op dit moment van de monopolies van grote bedrijven, die grote invloed uitoefenen op de gang van zaken in de politiek. "Het probleem is dat we ons nooit gerealiseerd hebben dat monopolies zulke kracht zouden hebben en zich uiten als individuen", zegt Ito. Uiteindelijk ziet hij de grote bedrijven druk uitoefenen om de vrije informatie uitwisseling te stoppen of te beperken.

Ook overheden hebben deze drang naar controle. "In principe moet de overheid transparant zijn en de burger privacy hebben, maar wat we zien is juist het omgekeerde." Toch betekent het niet dat de zaak verloren is. "Data valt niet te controleren het is net als straling die is er gewoon, overal."

De boodschap op de conferentie is dan ook dat vrijheid van meningsuiting het belangrijkste goed is om het politieke systeem te kunnen controleren. Het publieke debat is volgens Ito dan ook de enige manier waarop het volk een rol kan spelen. Om dit te bereiken moet meer informatie vrij toegankelijk zijn en is het de taak van de hacker de autoriteiten altijd en overal op te bevragen.

Het 22e Chaos Communication Center (22C3) wordt gehouden van 27 t/m 30 december en is 24 uur per dag geopend. Van de ochtend tot in de nacht zijn er lezingen.