Liefst ziet Pieter Cobelens een centrale database met alle gegevens van alle Nederlanders. Wie is die Cobelens dan wel? Een generaal-majoor buiten dienst, en tot voor enkele jaren terug de grote baas van de militaire geheime dienst MIVD. RTL Nieuws nam een interview met hem af naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo, gisteren in Parijs.

Van dik hout...

En natuurlijk gaat het van dik hout zaagt men planken. Weg met de privacy! Die staat alleen maar de veiligheid in de weg. Sterker nog, zegt Cobelens, er worden allemaal barrières opgeworpen om verschillende databases met elkaar te verbinden. "Dat kost tijd. En tijd is veiligheid."

Het verbinden van de gegevens uit allerlei databases, zoals die van de Belastingdienst, de trajectcontroles en de camera's op straat, moet makkelijker en sneller. "Maar in Nederland is men doodsbenauwd dat privégegevens op straat belanden", meent Cobelens.

Weest waakzaam, Nederlanders!

En dan gaat het dus niet om de gegevens van alleen mogelijke terroristen. Nee, van ons allemaal. Want het gaat immers om die potentiële terrorist in het vizier te krijgen. Nederlanders kunnen niettemin daarin helpen, zegt Cobelens.

"Het helpt om waakzaam te zijn. Als er een auto met vreemde kentekens in de straat staat. Als de beveiliger van je werk voor de zoveelste keer nauwelijks naar je toegangspas kijkt. Ook kan het helpen om goed na te denken over afspraken in je agenda. De redactie van Charlie Hebdo werd overvallen tijdens een vergadering. Die is vaak op dezelfde tijd. Maar regelmaat is snoep voor terroristen."

Als iemand interesse heeft in onze vergaderingen, we gebruiken Google Calendar. Doe even een deelverzoek.