Actiegroep Consumer Watchdog maakt zich druk over de overname van het Isräelische navigatiebedrijf Waze door Google. Volgens de organisatie is Waze een van de weinigen die tegen Google op kan in de kaartenmarkt en daarom moet deze aankoop worden afgekeurd.

Oneerlijke concurrentie

Met de overname slokt Google een van zijn succesvolste concurrenten op, zo stelt de groep in een brief naar het Amerikaanse ministerie van justitie en de Federal Trade Commission (PDF). “De internetgigant heeft al dominantie gekregen door op oneerlijke wijze zijn eigen dienst voorrang te geven op concurrenten als Mapquest”, schrijft Consumer Watchdog-directeur John Simpson aan het ministerie.

Hij haalt Waze-CEO Noam Bardin aan die gezegd zou hebben dat Google zijn voornaamste concurrent is. “We vinden dat we de enige redelijke concurrent van Google zijn in de markt van kaartenapplicaties die echt geschikt zijn voor mobiel, voor real-time, voor consumenten - voor de nieuwe wereld die we ingaan”, citeert Simpson.

“Ik dring er bij u op aan, mocht deze aankoop bij u terechtkomen, om deze af te keuren in de sterkst mogelijke bewoording”, schrijft de directeur aan de FTC (PDF).

Macht van Google breken

Consumer Watchdog is een felle privacygroep die enkele jaren geleden verantwoordelijk was voor het filmpje dat toenmalige CEO Eric Schmidt portretteerde als kinderlokkende ijscoman. De organisatie heeft al vaker aangedrongen bij het ministerie van justitie om antitrustonderzoeken te starten. De groep stelde dat de macht van Google gebroken moet worden door het bedrijf op te splitsen.

Na het ijscomanfilmpje, kwam Consumer Watchdog ook nog met dit filmpje waarin ook het - dan nog in planningsstadium verkerende - Google Glass voorkomt.