De door Google en de Amerikaanse overheid bereikte schikking moet namelijk nog wel door de rechter worden goedgekeurd. Op 16 november is er een hoorzitting waarbij privacygroep Consumer Watchdog zijn bezwaren naar voren brengt. De schikking tussen Google en de FTC (Federal Trade Commission) heeft veel ophef veroorzaakt. Dit ondanks het feit dat Google een recordbedrag van 22,5 miljoen dollar wil betalen.

'Profiteren van fout'

De privacygroep stelt dat Google van de hele zaak afkomt zonder schuld te bekennen, dat het zó weer de fout in kan gaan, en dat Google nu wegkomt 'met de buit'. De schikking met de FTC (Federal Trade Commission) vereist namelijk verwijdering van slechts de oneigenlijk geplaatste cookies en niet vernietiging van de daarmee gewonnen informatie over gebruikersgedrag online.

Begin dit jaar is aan het licht gekomen dat Google, en vele advertentiebedrijven, en masse de privacy-instellingen hebben omzeild van Apple's Safari. Dit is gedaan via een uitzonderingsinstelling in die browser, die is misbruikt doordat Google specifieke JavaScript-code injecteerde in voorgeschotelde ads.