In de aanklacht vragen ze de Amerikaanse toezichthouder FTC om zich te buigen over de privacyveranderingen.

Vorige week kreeg Facebook zware kritiek te verduren door de privacy-instellingen te wijzigen. Alle leden van het sociale netwerk worden gedwongen naar een nieuwe instellingenpagina, waar alle instellingen default op 'openbaar' staan, wat betekent dat iedereen zijn statusberichten met de gehele wereld deelt.

Terugdraaien

De Electronic Privacy Information Center (EPIC) is initiatiefnemer van de aanklacht. EPIC schijft dat Facebook in strijd met consumentenwetgeving handelt, en eist dat Facebook de privacywijzigingen terugdraait.

Andere groeperingen die de aanklacht ondertekend hebben zijn onder meer de American Library Association, de Center for Digital Democracy en de Consumer Federation of America.

Facebook laat in een reactie aan MarketWatch weten dat het teleurgesteld is dat EPIC naar de FTC is gestapt. "We hebben met talloze organisaties constructieve gesprekken gehad over de recente veranderingen, het is jammer dat EPIC niet met ons wil praten." Ook meldt Facebook dat het al veel eerder met de FTC over de geplande privacywijzigingen heeft gesproken.

Zuckerberg met teddybear

Mark Zuckerberg, baas en oprichter van Facebook, stelde vorige week 290 privéfoto's beschikbaar aan 'vrienden' en 'vrienden van vrienden', om vervolgens sommige kiekjes toch alleen maar beschikbaar te stellen voor Facebook-vrienden. Deze foto met teddybear zat daar bij: