De Luxemburgse evenknie van het CBP gaat onderzoek doen naar de vermeende afluisterpraktijken van de NSA met Skype. Het Europese hoofdkantoor van Skype is daar gevestigd. Menig techbedrijf vestigt zichzelf binnen Europa juist in dat land, omdat de privacyregels daar minder streng zouden zijn dan bijvoorbeeld in Nederland.

Skype flirt met iedereen

Skype werkt volgens onthullingen van The Guardian samen met allerlei overheden. Zo zou het chatprogramma een element bevatten waarmee Chinese autoriteiten gewaarschuwd worden wanneer gebruikers bepaalde sleutelwoorden bezigen. Ook zou Skype, tegenwoordig onderdeel van Microsoft, een van de eerste organisaties zijn die met de NSA in zee ging voor PRISM.

De Luxemburgse privacytoezichtshouder gaat nu zelf kijken naar wat er waar is over deze beschuldigingen en of Skype de in Luxemburg geldende privacyregels overtreedt. De organisatie zelf geeft geen commentaar hangende het onderzoek. Een oordeel van de Luxemburgse toezichthouder kan gevolgen hebben voor Skype-activiteiten binnen heel Europa.