Begin juli maakte Google wereldkundig dat het een tour door Europa maakt. Een gewichtige raadscommissie van tien personen, met onder meer Google-voorzitter Eric Schmidt en hoofdjurist David Drummond, doet zeven Europese hoofdsteden aan voor een publiek debat over het vergeetrecht. Dinsdag is de eerste in Madrid en in de aanloop ernaar toe laten de eerste sceptici al van zich horen.

'PR-oorlog'

De Franse Isabelle Falque-Pierrotin, hoofd van de Franse privacywaakhond en de Europese privacywerkgroep Artikel 29 laat er geen gras over groeien. Zij omschrijft Google's debattournee tegenover Reuters als een onderdeel van een "PR-oorlog" over een onderwerp dat van groot belang is voor de zakelijke strategie van het bedrijf.

"Google probeert de voorwaarden van het debat te bepalen", stelt Falque-Pierrotin tegenover Reuters. "Ze willen gezien worden als open en deugdzaam, maar hebben de leden van de raad zorgvuldig zelf uitgekozen, controleren wie er in het publiek zitten en wat de uitkomsten van de vergaderingen zullen zijn."

'Vaag en subjectief'

Google stelt juist dat de criteria van het vergeetrecht "zeer vaag en subjectief" zijn en dat het misbruikt wordt met formulieren vol leugens en verdraaide feiten. Het bedrijf wil een publiek debat over het controversiële arrest van het Europese Hof dat burgers het recht geeft om zoekresultaten van zoeken op naam die "ontoereikend, niet of niet meer ter zake dienend of bovenmatig" zijn te laten verwijderen.

Dat gebeurde tot medio juli al meer dan 90.000 keer in Europa. Iets meer dan de helft van de verzoeken is gehonoreerd.

Lees ook: Nieuw vergeetrecht laat maanden op zich wachten