Op vrijdag werd bekend dat software-ontwikkelaar Microsoft een overnamebod van 44,6 miljard dollar heeft gedaan op concurrent Yahoo. Direct na de bekendmaking van het nieuws reageerden the Center Digital Democracy (CDD) en the Electronic Privacy Information Center (EPIC) met de mededeling dat een dergelijke overname grote problemen zou veroorzaken op het gebied van privacy, meldt InfoWorld.

Jeffrey Chester, hoofd van CDD, heeft laten weten dat de organisatie naar het U.S. Department of Justice (DOJ), de Federal Trade Commission (FTC) en het Congres zal stappen om de overname te laten verbieden.

De belofte is geen loos dreigement: CDD en EPIC lobbyden eerder bij de FTC om de overname van online advertentiebureau DoubleClick door Google te laten verbieden. De Amerikaanse telecomwaakhond keurde de overname in december 2007 goed.

Ernstige gevolgen voor privacy

Volgens Chester zou een overname van Yahoo door Microsoft ernstige gevolgen hebben voor de privacy: "Er zou een zeer machtige duopolie ontstaan op het gebied van online media. Er is dan geen limiet meer aan de mogelijkheden van Google en Microsoft om de wereld van online communicatie inclusief journalistiek, entertainment en advertenties, naar hun eigen wensen te vormen. Het zal gevolgen hebben voor democratische maatschappijen over de hele wereld, aangezien twee digitale poortwachters gaan bepalen hoe het internet en andere interactieve media zich zullen ontwikkelen."

"In een tijdperk waarin personen hun leven in sociaal en politiek opzicht steeds vaker online beleven, hebben de bedrijven die de digitale ervaring in handen hebben een zeer ver reikende invloed. Er ontstaat dan een situatie waarin de persoonlijke informatie van consumenten het eigendom wordt van de GoogleClick's en Microhoo's."

Weinig kans

Volgens juridisch professor Keith Hylton, gespecialiseerd in monopoliezaken, zullen justitie en de FTC echter weinig redenen hebben om zich tegen de overname te keren. Microsoft zal de overname afschilderen als een verticale fusie waarmee het zijn online diensten uitbreidt, maar een concurrent te elimineren.

"Ik denk dat Microsoft simpelweg probeert om haar online services en advertentie-inkomsten uit te breiden. Microsoft is nog maar een kleine speler in dat gebied, en staat tegenover het gigantische Google. Dit zal worden gezien als twee bedrijven die samen de strijd aan gaan tegen het grote Googlemonster."

Lastiger in Europa

In Europa zou de overname overigens wel voor problemen kunnen zorgen, vooral wanneer het Microsoft in staat stelt om onderdelen van Windows online te brengen. Het bedrijf zou daarmee haar dominantie in de markt van besturingssystemen vergroten, in welk geval de Europese Commissie de overname zal verbieden. Het in de Europese Unie niet is toegestaan voor dominante partijen om deze dominantie te vergroten met behulp van overnames.