De artikel 29-werkgroep van verzamelde privacywaakhonden roept zoekmachines, specifiek Google, op het matje over de uitvoering van het omstreden vergeetrecht, meldt The Wall Street Journal.

Selectie op domein of IP-adres?

Sinds kort verwijdert Google links uit zoekresultaten na het zoeken op naam, als daar een geldig verzoek voor is ingediend. Hiertoe verplichtte het Europese Hof in een historische uitspraak.

Google doet dit echter alleen op Europese domeinen, zoals Google.nl, .fr of .de. Op het hoofddomein .com worden links niet onzichtbaar gemaakt. "Dit probleem staat bij ons helder op de kaart. Het zet de effectiviteit van de hele beslissing op losse schroeven," aldus Gwendal Le Grand van de Franse waakhond CNIL, momenteel voorzitter van de artikel 29-werkgroep. Een logisch alternatief zou zijn dat Google Europese gebruikers selecteert op IP-adres, ongeacht het domein dat ze bezoeken.

Melding aan webmasters te specifiek?

Ook de manier waarop Google webmasters verwittigt van een gehonoreerd verwijderverzoek staat der discussie. Hierin vermeldt Google weliswaar niet de naam waarop wordt gezocht, maar wel de specifieke url die onvindbaar wordt gemaakt bij 'bepaalde zoektermen'. Hierdoor is vaak te achterhalen om welke naam het gaat, waarop het Streisand-effect in full force het vergeetrecht op zijn kop zet.

"De huidige implementatie ondermijnt voor een deel het recht om vergeten te worden", concludeert Johannes Caspar van de Hamburgse privacywaakhond.

Google en Yahoo stellen tegenover de zakenkrant van plan te zijn samen te werken met toezichthouders, maar gaan niet in op concrete bijeenkomsten. De sessie met de artikel 29-werkgroep vindt volgende week plaats. De Nederlandse waakhond CBP kan niet inhoudelijk reageren.