"Google Glass werpt belangrijke privacy-kwesties op en het is teleurstellend dat Google niet op een meer betekenisvolle manier in dialoog is gegaan met databeschermingsautoriteiten over deze technologie", stelt de Canadese privacy-commissaris Jennifer Stoddart. Zij heeft samen met 36 provinciale én internationale tegenhangers een gezamenlijke brief opgesteld en gestuurd aan Google-CEO Larry Page.

Gehinderd door wetgeving

Die topman heeft onlangs op de ontwikkelaarsbijeenkomst I/O van zijn bedrijf gezegd dat hij met Google voluit wil werken aan innovatie, maar dat hij zich daarin ook gehinderd ziet door wetgeving. Die is vaak oud, verouderd en ‘kan het dus niet bij het rechte eind hebben’. Misschien moet er een stukje van de wereld ongereguleerd, echt vrij, zijn zodat er ruimte is voor experimenten, bepleit Page.

Zo'n 'vrije zone' is er echter niet en de diverse privacywaakhonden kloppen nu bij de Google-CEO aan met vragen over cyberbril Google Glass. Die draagbare computer is nu in bèta-test en nog niet beschikbaar voor het grote publiek. De privacytoezichthouders hebben tot op heden de meeste informatie over Glass gekregen via de media. Met daarin "flink wat speculatie".

Weinig bekend

Daarnaast heeft Google zelf wel enige publiciteit aan het apparaat gegeven, stellen de privacy-autoriteiten in hun brief. Maar de meer inhoudelijke kant daarvan, zoals de richtlijnen en beperkingen voor app-developers wat betreft ads, zijn slechts een begin. "We denken dat dit een positieve eerste stap is in het identificeren van privacy-kwesties, maar het is slechts een eerste stap en de enige waar wij ons van bewust zijn."

Google krijgt nu een reeks concrete vragen over Glass en de impact daarvan op privacy. "Hoe voldoet Google Glass aan databeschermingswetten? Wat zijn de privacy-beschermingen die Google en app-developers neerzetten? Welke informatie vergaart Google via Glass en welke informatie is gedeeld met derde partijen, inclusief app-developers? Hoe is Google van plan deze informatie te gebruiken?"

Toekomst en inschatting vantevoren

Naast deze eerste vragen snijden de privacywaakhonden ook andere zaken aan. Daaronder ook gezichtsherkenning en de ingebouwde camera van de cyberbril. "Terwijl we begrijpen dat Google heeft besloten om gezichtsherkenning niet mee te nemen in Glass, hoe wil Google de specifieke kwesties rond gezichtsherkenning in de toekomst aanpakken?"

Daarnaast vragen de privacybewakers zich af of Google wel een risico-inschatting wat betreft privacy heeft gemaakt en of het de uitkomst daarvan wil delen met de toezichthouders. "Zoals u wellicht weet, benadrukken databeschermingsautoriteiten al lange tijd de noodzaak voor organisaties om privacy in te bouwen bij de ontwikkeling van producten en diensten voordat die worden gelanceerd."