Op de SIDN-site meldt de stichting dat het nieuwe registratiesysteem 'succesvol gelanceerd' is. "Vanaf vandaag, 26 september 11.15 uur konden de eerste deelnemers (isp's) hun domeinaanvragen via DRS4.0 indienen", aldus de SIDN.

Toch zijn die deelnemers niet allemaal tevreden. "Er zijn verschillende problemen", zo meldt domeinspecialist Danny Mekic van domeinregistreerder Interlize.net. Volgens Mekic duurde de overgang van domeinregistratiesysteem DRS2 naar versie 4.0 langer dan de SIDN had aangekondigd. De stichting had eerder aangekondigd dat isp's in het weekend geen registraties in konden dienen, maar volgens Mekic was dit tussen vrijdagavond en dinsdagochtend niet mogelijk.

Mekic verwijt de SIDN dan ook vooral 'gebrekkige communicatie'. "Deelnemers worden heel slecht op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en storingen." Zo is volgens Mekic de statuspagina van DRS4.0 al sinds 23 september twee uur 's middags niet aangepast. Daarnaast was op maandag nog niet duidelijk wanneer het nieuwe systeem live zou zijn.

Bugs

"En we ondervinden nu al heel veel problemen bij het gebruik van het nieuwe systeem. Er is een aantal bugs dat we voor de lancering al hadden aangetroffen in de testomgeving. Die bugs hebben we gemeld bij de SIDN, maar daar is blijkbaar niets mee gedaan", aldus Mekic tegenover Webwereld.

Bij de registratie van een domeinnaam zijn volgens Mekic bijvoorbeeld nieuwe velden verschenen, waarin de rechtsvorm van het bedrijf vermeld kan worden. Hoewel wordt aangegeven dat deze velden niet verplicht zijn, dient er toch iets te worden ingevuld. Ook zouden de mailforms waarmee je de registraties moet indienen erg traag verwerkt worden, terwijl het nieuwe registratiesysteem juist een hogere capaciteit zou moeten hebben.

"Verder zit er een postcodecheck in die vaak een foutmelding geeft, terwijl de combinatie van adres en postcode wel juist is", aldus Mekic. "Dit zijn allemaal problemen die ze hadden kunnen voorkomen", beaamt ook Walter Hop van Transip. Daarnaast kloppen volgens Hop de handleidingen die de SIDN verstrekt heeft niet met de uiteindelijke werking van DRS4.0, waardoor nog meer problemen ontstaan.

Hard gewerkt

SIDN-directeur Roelof Meijer meldt dat het registratiesysteem op dit moment down is omdat de postcodetabel wordt aangepast en omdat de mirror-omgeving gesynchroniseerd moet worden met het registratiesysteem. Meijer betreurt de klachten over de gebrekkige communicatie.

"Iedereen heeft hier keihard aan gewerkt en van een aantal processen was niet bekend hoe lang het zou duren. Daarom konden we niet vantevoren zeggen hoe laat we op dinsdag live zouden gaan. We hadden wel eerder gecommuniceerd dat het sowieso dinsdag zou worden."

Ook in de klacht dat vooraf gemelde bugs niet zijn verholpen, kan Meijer zich niet vinden. "Deelnemers konden vanaf mei het nieuwe systeem testen en hebben daar erg weinig gebruik van gemaakt. We konden de invoering van het systeem niet langer uitstellen, en hebben de belangrijkste bugs verholpen. De problemen die nog bestaan gaan ons aan het hart en zullen zo snel mogelijk verholpen worden", aldus de SIDN-directeur tegenover Webwereld.

"We hebben niet een applicatie waar van alles aan schort, want hoewel er een aantal problemen is, hebben we in korte tijd 4000 aanvragen verwerkt. Het systeem werkt dus wel", benadrukt Meijer ten slotte.