Dat maakte het concern gisteren bekend. Zoals vorige week gemeld is NXP inderdaad genoopt zijn schuld van 6 miljard dollar te saneren, omdat het de rentelast niet meer kan dragen. NXP zet nu zijn schuldeisers het mes op keel met het voorstel om de uitstaande schulden 'in te ruilen' voor nieuwe.

Voor elke dollar die een schuldeiser krijgt, gaat NXP maar 22 cent aflossen. De rest moet worden kwijtgescholden, anders dreigt faillissement van het bedrijf. De 6 miljard schuld wordt hiermee plotsklaps gereduceerd tot 1,2 miljard dollar. NXP belooft wel over die 1,2 miljard meer rente te gaan betalen.

Omzet keldert

Dit geeft de halfgeleiderfabrikant voorlopig financiële lucht, al is de kredietwaardigheid van het bedrijf verder gedaald. Maar meer donkere wolken pakken zich samen, want de verwachtingen van het bedrijf zijn dramatisch. Het afgelopen jaar belandde NXP al diep in de rode cijfers, maar het wordt nog erger.

Het concern voorziet alleen al dit lopende kwartaal een omzetdaling van maar liefst 30 tot 40 procent. In bijna de helft van de fabrieken is momenteel voorlopig het licht uitgedaan, meldt Het Financieele Dagblad. Voor de rest van het jaar is het zicht op de omzet helemaal beperkt, stelt NXP, maar het gaat, gezien de omstandigheden uit van een significant lagere omzet dan in 2008.