Nadat eerder al de automatische update via Microsofts systemen voor zakelijke gebruikers volledig de soep in draaide, klagen nu ook consumenten massaal over bugs in zowel het download- als installatieproces. Op Microsofts forum Answers regent het zure klachten over fouten met diverse verschillende codemeldingen als 80070020, 80073712, 800F081F, 80242FFF en 800F0922, meldt Infoworld, een zustersite van Webwereld.

Downloads falen, installatie bevriest

De problemen beginnen al met de download vanuit Windows Update, waarbij de download van Windows 8.1 Update 1 vaak traag start, lang duurt en bij sommigen gewoon wordt afgebroken. Mocht de gehele download wel worden voltooid, gaat het mis in het installatieproces. Een reboot is dan de enige optie, waarbij na het opstarten het hele proces opnieuw moet worden doorlopen.

Het gaat daarbij specifiek om één bestand, door Microsoft KB 2919355 genoemd. Daarbij treft het ook niet eens alle pc's. Sommige klagers melden een vlekkeloze installatie op de ene machine terwijl de tweede volledig in de soep draait.

Eerder ging het al mis bij zakelijke klanten

Eerder ging het al mis met het updatesysteem op servers van zakelijke klanten. Een aantal versies van Windows Server Update Services (WSUS), dat bij zakelijke klanten de nieuwste versies en patches van besturingssystemen ophaalt en van daaruit kan verspreiden naar werkplekken in een bedrijf, kreeg te maken met een bug na het downloaden van Windows 8.1 Update 1.

Die bug zou ervoor kunnen zorgen dat toekomstige patches van het besturingssysteem niet meer worden herkend door WSUS, met flinke kopzorgen voor de netwerkadmins bij bedrijven. Die bug zou te fixen zijn via het activeren van TLS 1.2 op de WSUS-server. Maar Microsoft heeft nagelaten de update te testen op machines die geen TLS 1.2 aan hebben staan of in de download ook een programma mee te nemen dat TLS 1.2 automatisch aanzet.