De problemen doen zich voor in het Redbus-datacenter aan de Gyroscoopweg in Amsterdam. Woordvoerster Mariska van Beukering van Telecity Redbus bevestigt dat er problemen zijn. "We hebben inderdaad te maken gehad met een kortstondige stroomdip. De oorzaak daarvan is nog niet bekend en de stroomvoorziening is inmiddels weer gegarandeerd", zo verklaart Van Beukering tegenover Webwereld.

Volgens Ali Niknam van hostingbedrijf Transip waren de problemen woensdag rond 17:00 uur echter nog niet opgelost. "De problemen zijn rond 16:00 uur ontstaan en de de door ons gehoste websites die erdoor getroffen zijn, zijn nog steeds down", aldus Niknam.

Volgens Van Beukering kan dat kloppen. "Het komt vaker voor bij apparatuur dat deze niet is ingesteld om automatisch weer in werking te treden als na een dip de stroom weer terug is." Volgens de woordvoerster zijn de medewerkers van het datacenter nu bezig om de de servers handmatig op te starten. "Het kan dus zijn dat mensen daardoor nog problemen ondervinden."

Niknam denkt dat de problemen veroorzaakt zijn bij onderhoudswerkzaamheden. "Ik heb begrepen dat er onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd aan een ups en dat dat niet helemaal goed is gegaan, waardoor de stroom is weggevallen." Ook constateert Niknam dat een aantal sites die in het datacenter gehost worden niet getroffen werden door de storing, wat volgens hem ook een indicatie is dat het om een probleem met één ups zou gaan.

Zekeringen

Bovendien begrijpt Niknam niet dat Van Beukering het aan instellingen van de apparatuur wijt dat sommige servers nog niet zijn opgestart. Niknam meent te weten dat dit komt doordat de zekeringen gesprongen zijn op het moment dat de stroomtoevoer weer op gang kwam.

Het incident is opvallend omdat Telecity Redbus eind augustus nog forse prijsstijgingen aankondigde. Het bedrijf verklaarde toen dat de prijsstijgingen nodig waren vanwege hogere stroomkosten, maar veel klanten trokken deze reden in twijfel.

Er zijn al langer geruchten dat Redbus met een dreigend stroomgebrek zou kampen. Deze geruchten werden versterkt door het besluit van het datacenter om een stroomplafond per vierkante meter in te stellen. De geruchten werden in juni echter nog tegengesproken door operations manager Jeroen Schlosser van Telecity Redbus.