Vermoedelijk is een script op een 'hub' van Surfnet gezet, het netwerk van hogescholen en wetenschappelijke instellingen , dat daarna is overgenomen door diverse weblogs, waaronder Neukia.nl.

"Ik kreeg hier een mailtje over en heb dit op mijn site gezet. Ik heb het script niet gemaakt, ik ben niet meer dan een doorgeefluik", aldus de maker van Neukia.nl.

Het script opent een browser dat zestien keer de site van Brein opvraagt en elke vijf seconden ververst. Hierdoor raakte de server van Brein overbelast en de site onbereikbaar. De site van Brein (anti-piracy.nl) was ook vrijdagmorgen nog onbereikbaar.

"Ja dat is het risico van het vak", zegt Tim Kuik van stichting Brein die waakt over de auteursrechten in Nederland. "We hebben een beetje ruis op de lijn." De DDoS-aanval zou donderdagmiddag rond vijf uur zijn begonnen. Volgens Kuik blijft de site van de stichting nog het hele weekend offline.

Vuurwerk

De aanval heeft mogelijk ook grotere gevolgen. De hostingprovider van Brein, Vuurwerk Internet, maakte donderdagavond melding van een netwerkstoring. Of dit het gevolg is van de DDoS-aanval, is niet zeker. Wel klagen andere klanten van Vuurwerk Internet sinds de aanval over storingen op het netwerk.

Ondertitels

De DDoS-aanval is een reactie op het beleid van Brein die woensdag de site Ondertitels.nl uit de lucht haalde. Deze site werd woensdag op last van de FIOD-ECD platgelegd. De beheerder is door justitie aangehouden.

Op de populaire site werden ondertitels van speelfilms aangeboden. Volgens Brein zaten hier ook veel ondertitels van nog niet uitgebrachte films bij. Eerder werd de site Emule.nl door Brein al gedwongen te stoppen omdat er links naar te downloaden films op de site stonden.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update 2</FONT>, 13:00 uur:</b> Extra informatie en reactie van Neukia.nl toegevoegd. </i>

<br/>

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 11:45 uur:</b> Tekst aangepast. Eerder werd ten onrechte gesteld dat het mailscript ook op Volkomenkut.com werd gepubliceerd. </i>