Onder de neutraal klinkende naam van The Project To Promote Competition and Innovation in the Digital Age - kortweg ProComp – wil de nieuwe organisatie druk uitoefenen op de Amerikaanse politiek en de publieke opinie om het monopolie van Microsoft te beteugelen.

Directeur Pettit van ProComp wil niet zeggen hoeveel bedrijven en organisaties zich bij zijn organisatie hebben aangesloten. Veel ondernemers nemen op persoonlijke titel deel, aldus Pettit, maar ze durven er niet in het openbaar voor uit te komen.

Bij de lancering gisteren kreeg ProComp de steun van twee vooraanstaande conservatieven: Robert Dole, de Republikeinse presidentskandidaat die verloor van Bill Clinton, en Robert Bork, een voormalige rechter die door het Congres werd afgewezen als kandidaat voor het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Bork is door Netscape Communications aangezocht als juridisch adviseur.

Microsoft haalt zijn schouders op over ProComp. Woordvoerder Tom Pilla spreekt van een publications relations campagne die al enige maanden voortduurt en met de bekendmaking van ProComp is geformaliseerd. "Afgaande op hun eerdere standpunten is het wel ironisch dat senator Dole en rechter Bork zich hebben aangesloten bij een bondgenootschap dat pleit voor regeringsbemoeienis en regulering," aldus Pilla.

De timing voor ProComp is niettemin perfect: juist vandaag begint in Washington de behandeling van het beroep, dat Microsoft vorig jaar heeft aangetekend tegen een uitspraak van de federale rechter. Die besliste vorig jaar in een voorlopig vonnis dat de softwarereus fabrikanten van computers niet mocht verplichten om met Windows 95 ook de Internet Explorer te installeren. Microsoft heeft verder bezwaar gemaakt tegen de benoeming van een speciale onderzoeker, die de rechter moet helpen eind mei een definitief vonnis te vellen over de handelspraktijken van het bedrijf.

Afgezien van ProComp had Bill Gates, de topman van Microsoft, toch al zijn dag niet. Een demonstratie van Windows 98, de jongste versie van het besturingssysteem voor de PC, liep op de Comdex-beurs in Chicago in het honderd. Tijdens de presentatie verscheen op de twee reuzenschermen boven het toneel waarop Gates stond de boodschap dat Windows 98 was vastgelopen.

"Whoa", sprak product manager Chris Capossela, terwijl hij met een muisklik de alarmerende boodschap uit beeld haalde. Laconiek commentaar van Gates: "This must be why we're not shipping Windows 98 yet."

Onze complete berichtgeving over het proces tegen Microsoft:

MS Java op de korrel Vrees om de Windows-killer Kooigevecht op Capitol Hill Rechtbank in de bres voor Bill Musketiers tegen Microsoft Geen zoete broodjes voor Bill Microsoft 'debugt' justitie Wapenstilstand in Washington Microsoft slaat hard terug Billenkoek voor Bill Rijzende Zon versus Redmond Snelrecht voor browser De zaak-M: weg met Lessig De zaak-M: volgend jaar verder Browserloos in Redmond Wapengekletter in de zaak-M Microsoft lacht om vonnis Bill versus Bill: 1 –1 Schoten voor de boeg De 'balkanisering' van Bill Geen IE 4.0, geen Windows Microsoft dubbel onder vuur Consumentenman spreekt banvloek uit