Dat stelt Greenpeace na het opstellen van de 'Guide to Greener Electronics'. De milieuorganisatie heeft bij de grootste telefoon- en computerfabrikanten onderzocht in hoeverre er schadelijke stoffen in de producten worden gebruikt en in hoeverre er oud materiaal wordt gerecycled.

Nokia en Dell scoren in die lijst het hoogste. "Beide bedrijven geven aan dat zij zelf verantwoordelijkheid dragen voor het hergebruik of recyclen van hun oude modellen. Bovendien zijn de toestellen van Nokia al sinds eind vorig jaar pvc-vrij", legt Bart van Opzeeland van Greenpeace uit.

Apple staat volgens de milieubeweging 'teleurstellend laag'. "Apple wordt beschouwd als de wereldleider in design en marketing. Ook op het gebied van milieu rekent het bedrijf zichzelf tot de top, maar deze ranglijst laat zien dat er bij Apple op dit gbied nog heel wat te verbeteren valt", vertelt Van Opzeeland.

Apple staat op de tiende plaats. Alleen Fujitsu Siemens, Acer, Motorola en Lenovo staan nog lager vanwege het gebruik van schadelijke stoffen, aldus Greenpeace. De topvijf bestaat uit Nokia en Dell op de gedeelde eerste plaats, HP op de derde plaats, gevolgd door Samsung en Sony Ericsson.

Wat heeft meegespeeld bij de hoge waardering van de twee schoonste producten, is onder meer de belofte van Nokia om met in gang van volgend jaar zijn producten te maken zonder broomhoudende vlamvertragers. Dell is dit ook van plan.

Deze week was nog in het nieuws dat platte televisietoestellen brandgevaarlijk zijn. De kunststofbehuizing van plasma tv's en lcd-tv's blijken snel in lichterlaaie te staan als er bijvoorbeeld een kaars tegenaan staat. Door de grote hitte die bij die brand ontstaat, kan het vuur spontaan overslaan naar ander meubilair, zo waarschuwde de brandweer deze week.

Met de Guide to Greener Electronics hoopt Greenpeace de vraag naar schone elektronica te vergroten. De informatie waarop de lijst is gebaseerd, is in eerste instantie afkomstig van de bedrijven zelf. De ranglijst vergelijkt de verklaringen van de merken op hun websites.