Enkele weken lang worden de flitspalen gebruikt om te testen: overtreders worden niet bekeurd. De nieuwe flitspalen sturen de foto's direct door in tegenstelling tot de traditionele flitspalen waarbij het rolletje moet worden verwisseld.

Door het gebruik van digitale palen verloopt het hele proces van flitsen tot bekeuren sneller, stelt het OM, en is de kwaliteit van de beelden beter. De palen staan tussen Breukelen en Vinkeveen. Langs de weg worden er borden geplaatst om aan te geven waar het traject zich bevindt.

Manipulatie

De Australische collega's van het OM hebben minder goede ervaringen met digitale flitspalen. Een man die bekeurd was aan de hand van een digitale foto, vocht de boete aan en stelde dat de foto gemanipuleerd kon zijn. De Australische Roads en Traffic Authority (RTA) kreeg acht weken van de rechter om een expert te vinden die kon aantonen dat er van manipulatie geen sprake was.

Kern van de zaak is het zogeheten MD5-algoritme dat bij elke geschoten foto gebruikt wordt. Aan de hand van deze code moet aangetoond worden dat een foto niet bewerkt is. De RTA moest gedurende de rechtszaak aantonen dat het algoritme correct is en niet gemanipuleerd kan worden.

Het is de RTA niet gelukt om binnen de gestelde acht weken een expert te vinden. Zij moesten vervolgens de kosten van de rechtsgang vergoeden. De persoon in kwestie zou door een schoolgebied hebben gescheurd op zijn motor, zo meldt News.com.au.