Dit is het resultaat van een samenwerking van Surfnet, de internetprovider voor het hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen, en softwarebedrijf DDInfo uit Delft.

De actie is een aanvulling op de Surfnet-campagne 'Laat je niet pakken', die in maart van start ging. Daarbij worden studenten gewezen op de gevaren van internet. Ook wordt hierbij het belang van het maken van backups onderstreept.

De studenten van de twee instellingen krijgen ieder gratis de beschikking over 500 MB opslagruimte voor het veilig opslaan van backups of studiedocumenten.

Voorkomen dat studenten er illegale bestanden op gaan zetten, kan DDInfo niet. "Het is maar 500 MB dus films passen er zeker niet op. En als je er honderd mp3'tjes op zet, is het ook vol", stelt Roland Sars van DDInfo.

De Hogeschool INHolland en de TUDelft tellen samen zo'n 55.000 studenten. Toch hebben vanaf 1 september slechts tweehonderd studenten toegang tot de gratis backup-servers. "Het start als een pilot. Elke maand wordt gekeken hoe het gaat en als het goed gaat, wordt het aantal gebruikers steeds uitgebreid", aldus Sars.

Studenten die gebruik kunnen maken van de backup-servers, moeten een programma installeren op hun pc of notebook. Vervolgens kunnen ze de bestanden via een beveiligde internetverbinding (ssl) uploaden.