De drie grote banken achter de test, ABN AMRO, Rabobank en ING, zeggen met het verlengen van de proef te willen kijken hoe het werkt in de drukke decembermaand. De proef startte op 2 september en sindsdien is met name voor bedragen tot 25 euro veel gepind. Van de 15.000 mobiele betalingen is 90 procent onder de 25 euro gebleven. Het aantal deelnemende ondernemers is sinds de start van de test gestegen van 150 naar 250.

Vaak onnodig pincode gebruikt

Daarnaast steeg het aantal mobiele betalingen waar geen gebruik meer werd gemaakt van de pincode, naar 60 procent. Dat komt de snelheid van het betalen ten goede, zegt Arjan Bol, directeur betalen van ING en woordvoerder van Mobiele Betalen Nederland. Dat percentage is flink gestegen in het tweede deel van de testperiode maar kan nog veel verder omhoog omdat via NFC alle betalingen tot 25 euro zonder pincode kan.

De banken gaan na de proefperiode ieder voor zich bepalen of en hoe ze doorgaan met mobiel betalen. In de proefperiode wordt samengewerkt met MasterCard, KPN en gemeente Leiden.