Microsoft-topman Steven Sinofsky heeft op de Build-conferentie een preview (build 1802) van Windows 8 getoond op diverse computers. Daaronder ook zijn jaren oude Lenovo-netbook, één van de eerste netbooks. “Een netbook, kennen jullie dat nog?", grapt hij tegenover zijn publiek van softwaredevelopers. Op diezelfde machine met Atom-processor en 1 GB geheugen heeft hij ooit de preview van Windows 7 gedemonstreerd.

1 bèta, 1 RC, dan release

De Windows 8-alpha verbruikt slechts 281 MB, terwijl het huidige Windows 7 volgens Sinofsky 404 MB in beslag neemt. De preview van Windows 7 was nog iets 'vetter' en had 524 MB nodig. Tussen die preview en de release zat ongeveer een jaar. De verwachting van buitenstaanders is dat Windows 8 nog een jaar ontwikkeltijd nodig heeft, hoewel Microsoft daarover het zwijgen toe doet.

Windows-baas Sinofsky bezweert dat kwaliteit boven een tijdstreven gaat. Hij heeft wel losgelaten dat de nu uitgegeven preview nog enkele updates krijgt, waarna er slechts één bèta uitkomt. Daarna volgt één release candidate en dan de definitieve release.

Preview en tablet uitgedeeld

Microsoft heeft de nu geshowde preview uitgedeeld aan developers op de Build-conferentie. Zij kunnen daarmee aan de slag, hoewel de ook getoonde Windows Store voor online-applicatieaanschaf nog niet live is. De preview is ook voor derden (officieel met een Windows Live-account, maar de download staat voor iedereen open) te downloaden. Deze proefversie van Windows 8 vereist wel een schone installatie; upgraden vanaf Windows 7 is niet mogelijk.

Naast het besturingssysteem voor alle aanwezigen op de conferentie in Anaheim (VS), hebben 5000 bezoekers een nog niet onthulde Samsung-tablet gekregen. Die machine heeft wel een quadcore-processor, wat al uit geruchten naar voren was gekomen, maar dat is wel een traditionele x86-chip van Intel. Deze volledig nieuwe tablet heeft een Core i5 van de tweede generatie, met 4 GB geheugen en een 64 GB ssd (solid state drive).

“Het is echt een machine voor developers", prijst Sinofsky het Samsung-presentje aan. Programmeurs kunnen op die x86-machine hun zelfgemaakte tablet-apps draaien én zo hun vertrouwde ontwikkelpakket Visual Studio starten om die apps te debuggen, legt hij uit. De tablet komt compleet met een dockingstation, met daarin een usb-poort voor toetsenbord en muis, plus een hdmi video-uitgang.

Metro-interface default aan

Verder heeft Microsoft op Build developertools uitgedeeld. Daarmee kunnen ontwikkelaars alvast apps maken. Die haken dan in op nieuwe Windows 8-functies, zoals automatische cloud-synchronisatie, en op de Metro-interface. Die grafische interface is afkomstig van Windows Phone 7 en staat default aan. Dit geldt ook voor niet-tablets en non-touch pc's.

De traditionele desktopinterface is wel in te schakelen, maar draait dan als een soort app. Sinofsky benadrukt dat alles ook te bedienen is met toetsenbord-snelkoppelingen. Dat geldt voor zowel huidige keyboard-shortcuts waar gebruikers al mee bekend zijn als voor nieuwe toetscombinaties voor de nieuwe Metro-interface en Windows 8-functies.

Update: Het downloaden blijkt geen Windows Live-account te vereisen. De .iso-bestanden (voor 32-bit of x64-processors) zijn voor iedereen toegankelijk.