De Amerikaanse chipmaker Sandbridge heeft jarenlang gewerkt aan de SB3500-processor, die nu beschikbaar is, zo meldt Cnet.

Besparen

Omdat de chip geheel softwarematig kan worden aangepast, kunnen mobiele telefoonproducenten er zelf verschillende technologieën en functionaliteiten op aanbrengen. Hierdoor kan het aantal benodigde chips per toestel worden verminderd, wat een kostenbesparing van zo'n 15 procent kan opleveren.

De nieuwe chiptechnologie sluit goed aan bij de vraag naar uitgebreidere functionaliteit op mobieltjes. Zo ondersteunt de nieuwe iPhone 3G-draadloze verbinding, Wi-Fi, Bluetooth en GPS, waarvoor verschillende chips nodig zijn. Met de Sandbridge-processor zou Apple al deze functionaliteiten door één chip kunnen laten afhandelen.

Energie slurpen

Chips van Qualcomm en Broadcom zijn eveneens geschikt voor verschillende functionaliteiten. Het bijzondere van de nieuwe processor van Sandbridge is de softwarematige programmeerbaarheid. Mobieltjesmakers kunnen daardoor kiezen welke functie zij op de chip willen zetten. Bij nieuwe technologieën zoals 4G kunnen zij dan sneller een geschikt toestel in de schappen krijgen. De vierde generatie mobiele breedband (4G) staat nog maar in de startblokken, maar deze chip zou de standaard al kunnen ondersteunen, zegt Tanuj Raja van Sandbridge.

Ook Texas Instruments en NXP Semiconductors hebben gewerkt aan programmeerbare chipsets. Volgens John Glossner van Sandbridge zijn hun producten echter nog niet snel genoeg of slurpen ze teveel energie zodat ze niet geschikt zijn voor mobiele toestellen. "Dit is geen eenvoudige technologie", besluit Glossner.