In 2002 werd besloten dat criminelen beter voor goed gedrag beloond moesten worden. Gevangenen kregen punten voor tijd die ze opgesloten zaten zonder dat ze problemen veroorzaakten. Gevangenissen in de Amerikaanse staat Washington gebruiken een strafberekeningsalgoritme en dat is destijds aangepast om de nieuwe maatregel uit te voeren.

Fix jarenlang niet toegepast

Volgens een verklaring van de gouverneur van Washington werd er een berekeningsfout gemaakt in de code. De programmeerfout zorgde ervoor dat gevangenen met bijzondere strafmaat teveel punten kregen toegewezen. Dat trof zo'n 3 procent van de gevangenen, waarvan er 3200 onterecht vervroegd zijn vrijgelaten.

Het probleem werd in 2012 opgemerkt en er werd een fix gemaakt, maar die werd niet geïmplementeerd. Pas toen in augustus een nieuwe CIO werd aangesteld, zou die patch zijn toegepast. In januari wordt er een bredere softwarewijziging uitgerold dat het probleem voorgoed moet verhelpen.

Hoofden zullen rollen

De gouverneur van de staat toont zich ontstemd over de gang van zaken. "Dat dit probleem zich 13 jaar lang kon voordoen is voor mij diep teleurstellend, volledig onacceptabel en eerlijk gezegd gekmakend", aldus de gouverneur in de verklaring. Politieke opponenten van de gouverneur slijpen de messen en willen weten wie er precies verantwoordelijk is voor de fout.