Citigroup krijgt een miljoenenboete omdat het financiële instituut 15 jaar lang verkeerde rapportages afleverde bij beurswaakhond SEC, zo meldt The Register. De beurshandel van een aantal filialen werd tussen 1999 en 2014 niet gemeld bij de waakhond, omdat het systeem data van deze filialen zag als testdata. Dat kwam door een bug in de software.

Voor testdoeleinden werd in de jaren 90 een range filiaalcodes gedefinieerd van 089 tot en met 100. Deze fictieve banken werden verder niet gebruikt in het systeem. Toen eind jaren 90 bankcodes werden ingevoerd van twee cijfers gevolgd door een letter, werden letters door het systeem behandeld als 'minder dan 0' (PDF). Kortom, 10x werd geïnterpreteerd als 'minder dan 100' en dus vallend in de testrange. Het gat werd in 2014 gepatcht toen Citigroup het probleem opmerkte.

De SEC neemt het Citigroup nogal kwalijk dat er geen systeem was om de data te valideren en de fout zodoende jarenlang onopgemerkt kon blijven. De waakhond miste daardoor in totaal informatie over bijna 27.000 transacties. Dat komt het financiële instituut nu op een boete op van 6,3 miljoen euro te staan.