Python mag gewoon Python blijven heten. De softwarestichting was vorige maand nog in paniek over een Britse hostingprovider die de merknaam Python had geclaimd voor heel Europa, terwijl Python (de programmeertaal) de merknaam alleen in de VS bezit. De twee hebben nu een schikking getroffen.

Provider ziet af van Python-naam

Met de schikking trekt hostingprovider POBox, dat handelt onder de naam Veber, zijn claim op de merknaam in. De twee hebben naar eigen zeggen een vriendschappelijke overeenkomst bereikt, maar welke voorwaarden daar verder aan zijn verbonden, laten ze in het midden. De hostingprovider gaat in elk geval zijn diensten met de naam Python hernoemen.

De Python-stichting prijst de hostingprovider omdat die de onderhandelingen niet heeft uitgerekt, waardoor er snel duidelijkheid is gekomen over de toekomst van de productnaam. Ook is de stichting dankbaar voor de vele steunbetuigingen die zijn binnengekomen nadat het conflict vorige maand escaleerde.

Ellende door twee Pythons

De programmeertaal wordt al 20 jaar gebruikt en zowel de beheerders als gebruikers waren bang dat de komst van de tweede Python-naam alleen maar tot ellende kon leiden. Zo'n 13 jaar geleden registreerde hostingprovider POBox het domein python.co.uk, maar deed daar verder niets mee. Totdat het bedrijf onlangs besloot serverproducten voortaan Python te noemen.

Na aandringen van de softwarestichting Python om daar vanaf te zien, escaleerde de zaak en vroeg het bedrijf de merknaam aan. De softwarestichting deed hetzelfde en in februari riep de organisatie gebruikers op om ondersteuningsverklaringen, Europese python-handleidingen of donaties op te sturen in een poging de andere Python de pas af te snijden.