StackOverflow vroeg aan 56.033 programmeurs van alles over hun werk, opleiding en voorkeuren: Trek of Wars. Daaruit blijkt dat veruit de meeste respondenten (69,1 procent) autodidact is. Ook leren ze veel op het werk: 43,9 procent (er waren meerdere antwoorden mogelijk over hun kennisbronnen) geeft aan bijgeschoold te worden.

Mannenwereld

Wel blijkt dat de zeer hoogopgeleide programmeurs de best betaalde banen hebben. Het best verdienen de mensen met een doctoraal, gevolgd door de programmeurs die in het bezit zijn van een master. Datawetenschappen en Machine Learning zijn verder populaire deelgebieden voor zowel mensen die een online cursus volgen als de hoogopgeleiden.

De overgrote meerderheid van de programmeurs is man (92,8 procent) en hierbij is het opvallend dat vooral in de leeftijdsgroep 30-49 er weinig vrouwelijke programmeurs zijn. Daarvoor was de groep groter en momenteel lijkt deze weer te groeien. StackOverflow belooft volgende maand de volledige ruwe dataset uit te brengen van het onderzoek.

Programmeertalen

Van de respondenten noemt 28 procent zich een full-stack developer, 12,2 procent programmeert in de back-end en de derde plaats is toch voor studenten met 11,4 procent. Hieronder een overzicht van de technologieën waar de zelfbenoemde full-stack'ers zich mee bezighouden. JavaScript is veruit het populairst, ook in de front-end en back-end. (Op mobiel is Android het populairst, in wiskundige toepassingen Python.)

Bron: StackOverflow

Andere interessante details: Rust is de geliefdste taal onder de respondenten, gevolgd door Swift en Go. De meest huiveringwekkende technologieën zijn Visual Basic, WordPress en Matlab. Devs willen verder graag het liefst Android, Node.js en AngularJS leren.

O, en Star Wars is bij de respondenten vele malen populairder dan Star Trek. Bij de open vraag over favoriete scifi werd verder Firefly vaak genoemd, gevolgd door Stargate, Doctor Who en Babylon 5.

Bron: StackOverflow