Tweeëndertig computerdeskundigen hebben een petitie ondertekend waarmee ze Oracle’s poging om copyright te claimen op de Java API’s willen tegenhouden, meldt de persdienst IDG News Service. Ze vinden dat deze stap innovatie in de computerindustrie remt en technologie voor de eindgebruiker onbetaalbaar maakt.

De groep, waartoe bekende namen als MS-DOS auteur Tim Paterson en ARPANET-ontwikkelaar Larry Robberts behoren, heeft in een officiële brief richting de federale rechtbank van Washington, waar binnenkort het hoger beroep dient in de zaak die Oracle eerder verloor.

Oracle eist miljarden

Oracle beschuldigt Google ervan inbreuk te hebben gemaakt op het auteursrecht dat rust op de Java API’s tijdens het ontwikkelen van het mobiele Android besturingssysteem en vraagt daarom miljarden dollars schadevergoeding. Google ontkent fout te hebben gehandeld en stelt dat software API’s nooit in aanmerking komen voor bescherming onder Amerikaans auteursrecht.

Vorig jaar oordeelde een rechtbank in Californië in het voordeel van Google en wees de claim van Oracle af. De rechter stelde vast dat de Java API’s waar het in deze zaak om draait niet door copyright beschermd kunnen worden omdat ze onlosmakelijk deel uitmaken van het Java-platform en vereist zijn om gebruik te maken van de Java-taal. Auteursrecht kan in de Verenigde Staten niet geclaimd worden op functionele onderdelen van producten.

Vrijheidsstrijders slaan handen ineen

Oracle ging na de uitspraak in hoger beroep bij de federale rechtbank. Het donderdag door de prominente groep uitgebrachte advies zal door de rechter in Washington meegenomen worden in de uiteindelijke uitspraak. De 32 computerwetenschappers en ontwikkelaars delen hun zorgen onder de vlag van beschermorganisatie Electronic Frontier Foundation. Tot de sympathisanten behoren ook Brendan Eich, uitvinder van JavaScript en de CTO van Mozilla; Michael Tiemann, auteur van de GNU C++ compiler en bestuurder bij Red Hat en Samba-ontwikkelaar Andrew Tridgell.

“De vrijheid om bestaande API’s uit te breiden en te hergebruiken is van doorslaggevend belang voor concurrentie en progressie in ICT – zowel hardware als software”, schrijven ze in de petitie.

“Het heeft voor de komst en het succes van veel robuuste technologieën gezorgd die we nu vanzelfsprekend achten, zoals mainframes, pc’s, randapparatuur, werkstations/servers, et cetera. Spelers konden hierdoor met gevestigde namen concurreren en verder innoveren.”

'Pc, Unix, C en internet aan openheid te danken'

Het advies stelt dat betaalbare pc’s mogelijk zijn geworden omdat IBM geen copyright had over het BIOS-systeem, waardoor concurrenten als Compaq en Phoenix hun eigen BIOS konden bouwen voor pc-klonen. De open natuur van API’s was ook cruciaal bij de ontwikkeling van het Unix OS, de C-programmeertaal en de open protocollen van het internet, stellen de IT-prominenten.

Oracle: Java is speciaal

Tijdens de zaak haalde Oracle aan dat de complexe structuur en syntax van de Java API’s maakt dat het een creatief product is wat beschermd moet worden. Google heeft willens en wetens de API’s klakkeloos gekopieerd en sindsdien miljarden dollars aan het succes van Android verdiend. In enkele jaren tijd is Android uitgegroeid tot ’s werelds best verkochte smartphonesysteem.

Eerder sloten ook leveranciers als Microsoft, EMC, NetApp en brancheclub BSA zich aan bij Oracle om het bedrijf te steunen in het hoger beroep. Zij dienden een soortgelijke steunbetuiging in bij de rechtbank die pleit voor meer auteursrechtbescherming.

UPDATE: In laatste alinea Google vervangen door Oracle.