Clean wordt gebruikt voor de dynamische workflow toolkit iTask. Daarmee zijn complexe webapplicaties te maken voor gebruiksscenario's met meerdere gebruikers op verschillende locaties en computers. Voorbeelden zijn toepassingen van het ministerie van Defensie en de diverse hulpdiensten in Nederland.

Clean sinds 1987

Jansens promotie-onderzoek bouwt verder aan de functionele programmeertaal Clean, die sinds 1987 wordt ontwikkeld aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn 'client side interpreter' draait de code van een webapplicatie dus op de client-computer. Jansen legt uit dat het een extra hulpmiddel is om delen van iTask-applicaties niet op de server maar in de webbrowser uit te voeren.

De iTask-toolkit is vooral geschikt voor developers van webapplicaties die complexe taken uitvoeren waarbij diverse mensen op meerdere computers moeten samenwerken. Crisismanagement en militaire operaties zijn daar voorbeelden van, vertelt Jansen aan Webwereld. "Met onze toolkit kan je heel snel dit soort complexe applicaties maken."

Turkish Airlines

Een webapplicatie gemaakt met de toolkit was volgens Jansen goed van pas gekomen bij de crash van Turkish Airlines. Daar ontbrak een dynamische workflow waardoor de informatiestroom van hulpdiensten naar bijvoorbeeld ziekenhuizen in de omgeving traag verliep. "Eerder geplande operaties werden uitgesteld, omdat ze veel gewonden verwachtten. Maar het heeft in de hectiek heel lang geduurd voordat doorgegeven is aan ziekenhuizen dat er minder gewonden waren, terwijl ze wel capaciteit vrijhielden."

Met behulp van zijn Clean-interpreter is het volgens Jansen makkelijk om taken aan de client-side uit te voeren, in plaats van op de server waar de webapplicatie draait. Hierdoor wordt de server ontlast. "Het is een slimme combinatie. Het is ook heel flexibel. Per taak kan je besluiten of die op de client of op de server moet worden uitgevoerd."

Defensie Academie

Jansen (1960) promoveert donderdag 8 juli 2010 aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn promotieonderzoek is onderdeel van het programma van het Institute for Computing and Information Sciences (ICIS). Daarnaast werkt Jansen bij de Nederlandse Defensie Academie.