Eerder deze week werd bekend dat mediabedrijf Virgin Media in overleg is met de British Phonographic Industry (BPI) om een zogenoemd 'three strikes'-systeem in te stellen, waarbij gebruikers drie waarschuwingen krijgen voordat hun internetverbinding definitief wordt afgesloten wanneer zij zich schuldig maken aan illegaal kopiëren. Virgin voert de gesprekken als vertegenwoordiger van een groot deel van de platenlabels.

Onwerkbaar beleid

Carphone Warehouse, een telecomprovider die onder het label TalkTalk breedbandinternet aanbiedt, heeft het voorstel echter bestempeld als een onwerkbaar beleid. In een boze brief uitte Charles Dunstone, ceo van de firma zijn ongenoegen: "Wij zijn slechts de ingang die gebruikers toegang biedt tot internet. Wij zijn niet de beheerders van internet en hebben geen controle over wat onze gebruikers op internet doen. Ik kan me geen enkele omstandigheid bedenken waarbij wij vrijwillig het account van een gebruiker zouden beëindigen op basis van een beschuldiging van derden."

Afschuifpolitiek

Dunstone klaagt dat het downloadprobleem wederom wordt neergelegd bij een partij die daar niet verantwoordelijk voor is: "Wij geloven dat het beschermen van de rechten van onze gebruikers een fundamenteel onderdeel is van onze rol als ISP. De muziekindustrie heeft keer op keer verzuimd zich aan te passen aan de technologische veranderingen die hebben plaatsgevonden en proberen dit probleem nu op iemand anders af te schuiven. De ceo heeft laten weten dat zijn bedrijf praktische en juridische stappen zal ondernemen om haar klanten ook daadwerkelijk te beschermen tegen deze praktijken.

Opvoeden in plaats van straffen

De BPI reageerde dat het niet van internetproviders verwacht dat zij als politieagent optreden. In plaats daarvan wil zij dat deze providers haar gebruikers opvoeden over het uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Daarbij verlangt BPI echter wel dat providers actie ondernemen wanneer zij bewijs van illegale activiteiten van gebruikers vinden.

Commotie

Er is in Engeland al langer commotie over de rol van de internetprovider in de strijd tegen de internetpiraterij. Eerder dit jaar werd al bekend dat de Britse overheid van plan was providers te verplichten om abonnementen stop te zetten bij de derde waarschuwing. Het is overigens nog onduidelijk of dit plan ook wordt uitgevoerd.

De bestandsuitwisseling zou in strijd met de Britse wet E-Commerce Regulations uit 2002 zijn. Deze stelt dat internetbedrijven moeten worden gezien als geleiders die niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van het verkeer binnen hun netwerk.