De protestmars moet Google eraan helpen herinneren dat het bedrijf er actief naar streeft 'not evil' te zijn. Dat is het bekende bedrijfsmotto van de zoekmachine. De demonstranten lopen te hoop tegen het voorstel over netneutraliteit dat is opgesteld door Google samen met de Amerikaanse telecomaanbieder Verizon.

Neutraal, maar…

Die twee bedrijven verklaren vóór netneutraliteit te zijn, maar voegen daar uitzonderingen aan toe voor telecomaanbieders. Daarnaast verklaren ze het niet van toepassing voor mobiel breedband, aangezien dat nog een opbloeiende markt is met veel felle concurrentie en snelle ontwikkelingen. Netneutraliteit is de filosofie dat telecombedrijven en internet providers niet bepaalde soorten verkeer mogen benadelen (afknijpen) of juist bevoordelen (sneller doorgeven).

De demonstratie is georganiseerd door Free Press in samenwerking met MoveOn.org Civic Action, Colorofchange.org, Credo Action en het Progressive Change Campaign Committee. Zij stellen dat het beleidsvoorstel van Google en Verizon aan de Amerikaanse overheid, en telecomwaakhond FCC, een stap terug is en het open internet vogelvrij maakt. De groepen hebben hun leden en ook internetgebruikers in het algemeen opgeroepen om zich te verzamelen bij het hoofdkwartier van Google in Silicon Valley.

AT&T vóór, Facebook tegen

Inmiddels hebben meer partijen zich uitgesproken over het omstreden voorstel van de internetreus en het Amerikaanse telecombedrijf Verizon. Onder de voorstanders bevinden zich ook de voornaamste concurrent van laatstgenoemde: AT&T. Die telecomaanbieder noemt de plannen "een positieve stap voorwaarts". AT&T-topman Ralph de la Vega, die verantwoordelijk is voor mobiel breedband, zegt dat het voorstel een redelijk raamwerk is voor de telecomindustrie. Dit meldt persbureau Bloomberg.

Facebook stelt juist dat het voorstel van Google en Verizon niet goed is. Het grote sociale netwerk benadrukt dat netneutraliteit van belang is voor zowel vaste verbindingen als voor mobiel breedband. Voor laatstgenoemde zijn er hooggespannen verwachtingen voor groei en nieuwe businessmodellen. Eventuele filtering of discriminatie daarvan door telecompartijen frustreert dat, redeneert Facebook.

Ontkenning

Google probeert het nu nogmaals uit te leggen. Het blogt over de feiten versus de mythes over het netneutraliteitsvoorstel. "We verwachten niet dat iedereen het eens is met elk aspect van het voorstel, maar er is een aantal onjuistheden over het voorstel, en we willen de feiten van de fictie scheiden", jurist Richard Whitt, verantwoordelijk voor telecom en media bij Google en gestationeerd in Washington.

Hij ontkent dat Google netneutraliteit heeft 'verraden' en dat het nu samen met telecomreus Verizon de toekomst van internet wil bedisselen.

Verder spreekt Whitt tegen dat het voorstel de netneutraliteit voor mobiel internet om zeep helpt. "Geen enkel ander bedrijf ijvert zo onvermoeibaar vóór netneutraliteit", aldus de Google-jurist.