Amerikaanse provider, Spectrum, mag niet langer z'n diensten aanbieden in New York nadat is gebleken dat het jarenlang moedwillig snelheden kneep van verschillende diensten als Netflix en Riot Games. Het aantal verbindingen dat gemaakt kon worden met de diensten evenals de verbindingssnelheden werden gelimiteerd en bedrijven konden deze restricties tegen betaling opheffen.

Spectrum begon daar in 2012 al mee en raakte in conflict met Netflix. Het mediabedrijf weigerde te betalen maar bood in eerste instantie aan de provider te helpen door extra apparatuur in de backbone van de provider te plaatsen om de snelheid en kwaliteit te verhogen, maar Spectrum weigerde en eiste gewoon geld. Hierdoor konden klanten de videostreams van Netflix niet op de beste kwaliteit bekijken en de provider heeft gebruikers nooit geïnformeerd waarom dat het geval was.

Riot Games, makers van het populaire spel League of Legends had ook problemen met de provider. Het lukte gamers maar niet om een stabiele ping te hebben van 60ms of minder. Sterker nog, de gemiddelde ping bij deze provider lag rond de 100ms, veel te hoog om de game goed online te kunnen spelen.

"Een vertraging van meer dan 100 milliseconden beïnvloedde de prestaties in belangrijke delen van het spel, waardoor Spectrum-TWC-abonnees in een nadelige positie kwamen te verkeren ten opzichte van hun concurrenten op andere ISP-netwerken. Ook pakketverlies van meer dan twee procent resulteerde in onderbrekingen, buffering en andere prestatieproblemen," aldus Riot Games.

Het is duidelijk zichtbaar wanneer Riot Games begon met het betalen van de provider, de ping was echter nog steeds veel te hoog
Op de volgende pagina: Rechtszaak

Riot Games besloot in 2015 uiteindelijk te betalen, maar dat loste het probleem ook niet op aangezien het de provider niet lukte lager dan 90 ms te komen. Spectrum is inmiddels aangeklaagd door verschillende partijen en de overname door Time Warner Cable (TWC) is van de baan. De rechtszaak loopt nog, maar de New York State Public Service Commission heeft sowieso al besloten dat de provider geen zaken meer mag doen in New York.

De provider heeft 60 dagen de tijd gekregen om klanten over te hevelen naar concurrenten en als dat niet goed gaat, zal de commissie verdere stappen ondernemen waaronder het voorleggen van de zaak aan het hooggerechtshof.

Spectrum zegt zelf dat het voorheen gratis data uitwisselde met backbone- en content providers, maar dat de vraag van de consument naar content explodeerde en het bedrijf van de gelegenheid gebruik wilde maken om extra inkomsten te halen bij content-aanbieders.

Perfect voorbeeld

Dit is een perfect voorbeeld en argument waarom netneutraliteit zo belangrijk is. Nu deze geschrapt is in Amerika wordt gevreesd dat dit de norm gaat worden. Hoewel de baas van het FCC al eerder op "humoristische wijze" liet weten dat het afschaffen van de netneutraliteit niks zou veranderen, zijn er al meer dan genoeg voorbeelden te vinden waarin het tegendeel wordt bewezen.

Hoewel het probleem met Spectrum al speelde voordat het netneutraliteit-vraagstuk op de radar stond, is het wel een mooi praktijkvoorbeeld van wat er in de toekomst te wachten staat als deze praktijken straks niet langer als illegaal worden gezien.

De strijd voor netneutraliteit in Amerika lijkt misschien een van m'n bed-show, het is toch belangrijker voor Nederland dan je denkt. In dit artikel lees je waarom.