Die beschuldiging uit de internationale antispamorganisatie Spamhaus. Spamhaus valt er met name over dat MCI de site Send-Safe.com host. Send-Safe, dat zichzelf aanprijst als een 'real anonymous mailer', is een onder spammers populaire dienst om bulkmail mee te versturen. De dienst zorgt ervoor dat spammers tegen betaling anoniem mail kunnen versturen via andermans computer. Daarbij maakt Send-Safe gebruik van computers die zijn geïnfecteerd met Trojaanse paarden of virussen.

Sobig-virus

In november vorig jaar werd Send-Safe in verband gebracht met het Sobig-virus. Volgens een groep anonieme onderzoekers is het zeer waarschijnlijk dat de Russische beheerders van de spamdienst betrokken zijn geweest bij het maken en verspreiden van Sobig. De onderzoekers ontdekten onder meer dat de eigenaar van Send-Safe, Ruslan Ibragimov, van tevoren op de hoogte was van nieuwe Sobig-varianten. Nieuwe versies van het programma Send-Safe vielen samen met het opduiken van nieuwe Sobig-wormen. Ook zou de broncode van Send-Safe overeenkomen met die van Sobig. Spamhaus wijst erop dat Send-Safe het ook mogelijk maakt om via de mailserver van de provider van een geïnfecteerde internetgebruiker spam te versturen. Dit is een nieuwe methode die spambestrijders veel zorgen baart. Spam die op een dergelijke wijze wordt verstuurd, is moeilijker om te onderscheppen.

Illegale bulkmailer

"MCI weet erg goed dat ze de spamactiviteiten van Send-Safe hosten. De top van MCI weet dat Send-Safe.com het MCI-netwerk gebruikt om zijn illegale bulkmailer te verkopen en distribueren en toch biedt MCI Send-Safe.com al meer dan een jaar onderdak", zo klaagt Spamhaus. Tegenover de Washington Post verklaart Timothy Vogel van MCI dat de provider niet wil censureren. Het aanprijzen van een product kan MCI niet verbieden. Een onzinargument, stelt Spamhaus. Volgens de organisatie beperken de makers van de site zich niet tot het aanprijzen van hun dienst, ze verkopen en distribueren het ook. "MCI is het enige westerse netwerk waar deze vorm van spamondersteuning 'niet in strijd met het beleid' is", stelt Spamhaus.