Rechtenhouders wilden de gegevens van piraten bemachtigen, maar provider Cox Communications weigerde in te gaan op meldingen over auteursrechtenschending. Mede daarom werd de ISP verantwoordelijk gehouden voor de piraterij.

Een jury gaf de rechtenorganisatie BMG gelijk en nu moet de provider de accounts van piraten sluiten en de persoonsgegevens van die klanten overhandigen. Cox vecht terug en stelt dat de eis veel te breed is, zo weet TorrentFreak. BMG eist dat de provider auteursrechtenschending actief tegengaat en dat de ISP voor internetpolitie speelt.

DPI omstreden

Cox stelt in zijn verweer geen Deep Packet Inspection (DPI) te willen toepassen om klanten te bespioneren. Ook vindt het bedrijf dat het klanten alleen kan afsluiten na een juridische procedure en niet op verzoek van private organisaties.

De IPS kan in zijn huidige opzet niet zien welke klanten bijvoorbeeld BitTorrent gebruiken, maar technisch is dat natuurlijk wel mogelijk. Maar het gebruik van DPI hiervoor is op zijn zachtst gezegd controversieel. Volgens Cox is het inhoudelijk monitoren van netwerkverkeer verder waarschijnlijk zelfs illegaal en zou het bedrijf dus juridisch gezien niet eens aan het verzoek kunnen voldoen al zou het willen.